Külföld

Nem bíznak a franciák a rendőrökben

Mélypontra került Franciaországban a rendvédelmi szervek megbecsültsége, a lakosság körében a brutális fellépés és a rasszizmus vádjával is szembe kell nézniük

Számos kritika érte a francia rendfenntartó erőket a közelmúltban, amelyek miatt megingott a lakosság bizalma a rendőrség iránt. A francia elnök új eszközökkel kívánja helyreállítani a hatóságok megbecsültségét.

Nem bíznak a franciák a rendőrökben
A francia tüntetéseken a rendőrség egyre radikálisabb eszközöket használ
Fotó: AFP/NurPhoto/Jerome Gilles

A francia kormány országos tanácskozási programot indított tegnap azzal a céllal, hogy konszolidálja a rendőrség megítélését a francia társadalom körében. A programot még Emmanuel Macron francia államfő hirdette meg decemberben, miután a rendfenntartó erőkről több ízben láttak napvilágot rasszizmusról és túlzott erőszak alkalmazásáról szóló botrányok.

2020 novemberében egy videó került nyilvánosságra, amelyen a francia rendőrség brutálisan bántalmaz egy fekete bőrű zeneproducert a stúdiójában, az eset hatalmas felháborodást váltott ki. Az incidens ráadásul pár nappal azután történt, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolt egy migránstábort Párizs belvárosában. Továbbá azt megelőzően zajlottak a Black Lives Matter mozgalom európai tüntetései, és a francia fővárosban ezrek demonstráltak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen. Szintén rontották a rendőrség megítélését a 2018–2019-ben zajlott, úgynevezett sárgamellényes tüntetések, amelyek során húsz ember szemét lőtték ki, és több tucatnyi ember sérült meg a rendőrség által bevetett gumilövedékektől.

„Azonnal kell cselekednünk” – írta Macron december 8-án, amikor meghirdette programját a rendőrség és a francia lakosság közötti kapcsolat helyreállítására. Az államfő két eszközzel kívánja kezelni a problémát: egyfelől a már említett tanácskérési programmal, másfelől javítani kívánja a rendvédelmi szolgálatot teljesítők munkakörülményeit is.

Macron ugyanakkor magára haragította a rendőrségi szakszervezeteket. Decemberben ugyanis elismerte, hogy a nem fehér bőrűek és az etnikai kisebbségek igazoltatása sokkal gyakoribb, ami miatt számos panasz érkezik a bevándorlók lakta területekről. Yves Lefebvre szakszervezeti vezető válaszában elmondta: a problémát az okozza, hogy az elmúlt évtizedek politikájának köszönhetően a bevándorlókat egy-egy városrészben koncentráltan telepítették le.

A tanácskozási programot Gérald Darmanin belügyminiszter fogja vezetni, aki szakszervezeti vezetők, korábbi rendőrtisztek, valamint polgármesterek véleményei alapján fog ajánlást tenni Macronnak.

Kapcsolódó írásaink

Eljöhet Marine Le Pen ideje

ĀEgyre több francia ismeri fel a tömeges migráció és a szélsőséges iszlám jelentette veszély valódi mértékét