Külföld

Kihátráltak Spahn mögül a párttársai

Markus Söder bajor kormányfő számára elfogadhatatlan a vereség, csak akkor vállalhatjaa kancellárjelöltséget, ha biztos lehet a sikerben – írta a német Focus hetilap

Az első hullám idején a világjárvány egyik politikai nyertesének tartották Jens Spahn német egészségügyi minisztert, aki most több problémával is kénytelen szembenézni, és valószínűleg a kancellárjelöltségről is lemondhat. A kereszténydemokraták népszerűsége ezzel szemben tovább nőtt a németek körében.

Kihátráltak Spahn mögül a párttársai
Sokan bírálták a német egészségügyi minisztert a CDU-elnökválasztás után
Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Néhány hete még lehetséges kancellárjelöltként emlegették Jens Spahn egészségügyi minisztert, akinek népszerűsége a németországi oltás lelassulása, illetve a koronavírus-járvány erőteljesebb második hulláma miatt némiképp visszaesett, ráadásul pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjai is kezdenek elpártolni tőle. A Die Zeit című lap összeállítása szerint ezt bizonyítja az is, hogy Spahnt a vártnál jóval kevesebb szavazattal választották meg Armin Laschet új CDU-elnök helyettesének. Az egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor a politika nem a népszerűségről, hanem a bizalomról szól, amelyet az átláthatósággal lehet erősíteni.

A CDU január közepén megrendezett kongresszusának, ahol Armin Laschetet pártelnökké választották, a Die Zeit szerint három vesztese volt: a két másik elnökjelölt, Friedrich Merz és Norbert Röttgen mellett Jens Spahn. A tárcavezető ezt nagyrészt annak köszönheti, hogy az eseményen Laschet mellett kampányolt akkor, amikor a párttagok kérdéseket tehettek fel a pártelnökjelölteknek. Bár Spahn csak Laschet melletti hűségét akarta bizonyítani, miután több lap is arról cikkezett, hogy ő maga is indulna a pártelnökségért, sokan rossz néven vették a lépést.

A tárcavezető a lap szerint most azt az utat választotta, amelyet már jól ismer: csendben vár az újabb lehetőségre. A CDU elnökhelyetteseként segíti Laschet munkáját, aki a pártvezetés mellett továbbra is a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Veszfália miniszterelnöke. A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltségéről viszont valószínűleg egyelőre lemondhat.

Laschet pártelnökké választása óta egyébként nőtt a CDU népszerűsége a németek körében az RTL csatorna megbízásából készített felmérés szerint egy hét alatt két százalékpontot erősödve, 37 százalékra nőtt a párt támogatottsága. A népszerűségi sorrendben a CDU-t a Zöldek követik 18 százalékkal, harmadik pedig a Szociáldemokrata Párt (SPD) 15 százalékkal.

A Forsa közvélemény-kutató vizsgálata alapján a németek 37 százaléka látná szívesen Markus Söder bajor kormányfőt a CDU/CSU kancellárjelöltjeként, Laschet mellett a válaszadók 28 százaléka tette le voksát. A CSU-ban ugyanakkor egy vezető politikus sem támogatja nyíltan a bajor kormányfő kancellárjelöltségét. A Focus című hetilap cikke szerint a helyi médiának nyilatkozva bajor politikusok is inkább arról beszélnek, hogy Södernek el kell majd vállalnia a jelöltséget, de igazán senki nem lelkesedik az ötletért. A bajor miniszterelnök csak akkor vállalhatja el a jelöltséget a lap szerint, hogyha egyértelművé válik, valóban neki van a legnagyobb esélye sikerre vinni a CDU/CSU pártszövetséget a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson, és szinte kizárható a vereség. Söder számára elfogadhatatlan, hogy legyőzöttként térjen vissza Münchenbe – írták.

Folytatni kell a harcot a gyűlölet ellen

A gyűlölet és a zaklatás elleni küzdelem folytatását szorgalmazták német politikusok, miután csütörtökön életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a hesseni kereszténydemokrata (CDU) politikus, Walter Lübcke gyilkosát. Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament elnöke a ZDF csatornának azt mondta: a szavak gyorsan tettekké válnak, ezért a gyökerénél kell kezelni a problémát, és meg kell akadályozni az online térben történő zaklatást. „Az internet szabadsága nem áshatja alá a szabadságot” – mondta. Armin Laschet CDU-elnök szerint a társadalom egészének tennie kell a békés együttélésért. Paul Ziemiak pártfőtitkár szerint bár a gyilkos elleni jogi eljárás lezárult, nem szabad feladni a harcot a gyűlölettel szemben. A szociáldemokraták kiemelték: szembe kell nézni a szélsőjobboldali veszéllyel.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink