Külföld

Jourová semmibe veszi a demokráciát

A finnországi Aland-szigetek kormánya is kiállt a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés mellett.

Jourová semmibe veszi a demokráciát
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A területi önrendelkezéssel bíró svéd kisebbség által megválasztott térségi kormány felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy változtassa meg az elutasító álláspontját az őshonos nemzetiségeket védő kezdeményezésről, és mégis indítson jogalkotást. Erről Nagy Dénes András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem EUSTRAT kutatóintézetének európai polgári kezdeményezések kutatócsoportjának összehangolója számolt be a Facebookon.

Bejegyzésében élesen bírálta Vera Jourovát, az EB értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét, ugyanis a cseh liberális politikus felelősségi körébe tartozott volna érdemben reagálni a Minority SafePackre. Úgy fogalmazott, bár Jourovát Andrej Babis cseh miniszterelnök jelölte a posztjára, a biztos semmi vette saját nemzeti kormányát és érdekét, átláthatatlan hivatalnoki döntés útján semmibe vette az EU egyik legfontosabb alapértékét, a népuralmat, a bizottság által „elvileg oly hőn felmagasztalt demokrácia alapértékét”.

Objektum doboz

Emlékeztetett, az európaiak adójából fenntartott EB a kezdeményezést támogató több mint 1,1 millió európai, köztük csaknem 528 ezer magyar állampolgár véleményét söpörte félre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Minority SafePacket egyhangúlag támogatta az Országgyűlés, valamint megszavazta a német Bundestag és a holland parlament alsóháza (Tweede Kamer), továbbá háromnegyedes többséggel fogadott el mellette állásfoglalást az Európai Parlament is.

Felidézte, mindezek után „a demokrácia mindennemű változatát semmibe vevő és önkényesen uralkodni vágyó Jourová” a 24.hu-n aggódott a demokratikus értékekért.

Kapcsolódó írásaink