Külföld

Salvini: A baloldal hetek óta túszként tartja és gyengíti Olaszországot

A megbukott kormánytöbbség helyettesítésére a parlament feloszlatását és előrehozott választásokat sürgetett az államfőtől Olaszországban a jobbközép koalíció, amelynek közös állásfoglalását Matteo Salvini, a Liga párt vezetője ismertette a sajtóval pénteken. Sergio Mattarella államfő a parlamenti erőkkel tartott három napos kormányalakítási egyeztetés végén bejelentette: tovább kívánja folytatni a konzultációt, és a képviselőház vezetőjét bízza meg azzal, hogy felmérje, milyen lehetőségek vannak az eddigi kormánytöbbség fenntartására.

Salvini: A baloldal hetek óta túszként tartja és gyengíti Olaszországot
Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője a Sergio Mattarella államfővel tartott, majdnem egyórás egyeztetést követően
Fotó: AFP/POOL/Alessandra Tarantino

Matteo Salvini nemzeti színű szájmaszkban olvasta fel a jobbközép nyilatkozatát a Sergio Mattarella államfővel tartott, majdnem egyórás egyeztetést követően. A jobbközép közös delegációval képviseltette magát, és az országban is egységes erőt alkot, az olaszok többségét képviselve, mivel húsz tartományból tizennégyet vezet - szögezte le Salvini.

A koalíció aggodalmát fejezte ki az államfőnek az ország egészségügyi, gazdasági, társadalmi „vészhelyzete” miatt, melyhez szerintük a „cselekedni képtelen, hatalmi paktumból született” eddigi kormány vezetett. Matteo Salvini hozzátette, a jelenlegi belpolitikai válságot a kormányerők közötti „viták, hiúság, egyéni érdekek” robbantották ki.

A jobbközép ezért minél gyorsabb és határozottabb megoldást sürgetett. Arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki választást.

„Ilyen módon az olaszok a lehető leggyorsabban lehetőséget kapnak arra, hogy egységes, közös programot valló, erős többséggel bíró kormány szülessen, az ország súlyos problémáinak minél előbbi megoldására” - áll a közös nyilatkozatban. A koalíció küldöttsége kizárta a héten lemondott Giuseppe Conte vezette kormány „újabb kiadásának” támogatását, hangoztatva, hogy a jelenlegi kormánytöbbség hetek óta „túszként tartja és gyengíti az országot”.

Sergio Mattarella államfő péntek délután fogadta a Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI), az Antonio Tajani alelnök irányította Hajrá Olaszország, valamint kisebb kereszténydemokrata pártok közös delegációját. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke interneten csatlakozott.

Giorgia Meloni, mielőtt belépett az elnöki palotába, kijelentette, hogy Giuseppe Contéval csakis „béna” kormánya lehet az országnak. „Ha én mondom, elhihetik” - tette hozzá az FdI elnöke saját kisebb balesetére utalva, amely miatt mankóval közlekedik.

Elemzők szerint a jobbközép nyilatkozata azt mutatja, hogy választások hiányában a koalíció mérlegelni fogja az államfő által szorgalmazott utat, vagyis ez a pártcsoport sem zárkózik el teljesen más esetleges kormányformációktól, például egy új többségtől vagy szakértői csapattól.

Giuseppe Conte keddi lemondását követően az államfő kormányalakítási egyeztetést indított a parlamenti pártokkal. A válságot kirobbantó Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője azt kérte, az államfő pártok feletti személyt bízzon meg a lehetséges kormánytöbbség felmérésére. A baloldali Demokrata Párt (PD) a Contéval való folytatást szorgalmazta.

 A konzultációkat az Öt Csillag Mozgalom (M5S) küldöttsége zárta. A mozgalomból lett párt ideiglenes vezetője, Vito Crimi bejelentette, nyitottak az eddigi kormánytöbbség fenntartására a Demokrata Párttal és az Élő Olaszországgal egy új politikai paktummal. Hozzátette viszont, hogy miniszterelnökként továbbra is egyedül Giuseppe Contét támogatják. Crimi úgy vélte, Giuseppe Conte „már bizonyított” a járványhelyzetben, a kormányfővel Olaszország főszerepet kapott Európában, és precedens nélküli gazdasági forráshoz jutott.

Elemzők szerint az M5S ezzel azt üzente a néhány nappal ezelőttig „árulónak” tartott Renzinek, hogy ha Contét hajlandó a helyén hagyni, az ötcsillagosok hajlandóak ismételten kormányt alakítani az Élő Olaszországgal. Az M5S radikális szárnyának tagjai azonnali tiltakozásuknak adtak hangot, és párttöréssel fenyegettek a Renzivel való „alku” miatt.

Massimiliano Romeo, a Liga szenátusi frakcióvezetője a sajtónak azt mondta, „még ki sem békültek, máris ismét vitáznak”. Kijelentette, a jobbközép éppen azt hangoztatta az államfőnek, hogy kizárólag választással lehet erős többséget adni az országnak.

Mattarella a felsőház elnökét bízta meg a konzultációk folytatásával

Sergio Mattarella péntek este a felsőház elnökét, Roberto Ficót bízza meg a konzultációk folytatásával a lehetséges kormánytöbbség felmérésére - közölte a római elnöki palota szóvivője. Giovanni Grasso az újságíróknak bejelentette, az államfő az esti órákban magához kérette Roberto Ficót.

Ez azt jelenti, hogy a parlamenti erőkkel tartott három napos kormányalakítási egyeztetés végén az államfő tovább kívánja folytatni a konzultációt, és a képviselőház vezetőjét bízza meg azzal, hogy felmérje, milyen lehetőségek vannak az eddigi kormánytöbbség fenntartására.

Roberto Fico feladata lesz tárgyalni a kedden lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte második kormányát alkotó pártokkal, vagyis az Öt Csillag Mozgalommal, a Demokrata Párttal, valamint az Élő Olaszországgal.

Sergio Mattarella államfő (balra) Roberto Ficót, a képviselőház elnökét bízta meg a konzultációk folytatásával a lehetséges kormánytöbbség felmérésére
Sergio Mattarella államfő (balra) Roberto Ficót, a képviselőház elnökét bízta meg a konzultációk folytatásával a lehetséges kormánytöbbség felmérésére
Fotó: AFP/Quirinale Press Office/Pao

A bejelentés előtt Sergio Mattarella személyesen összegezte a parlamenti erőkkel tartott megbeszélések eredményeit. Az államfő hangoztatta, hogy Olaszországot a világ számos más államához hasonlóan súlyos egészségügyi vészhelyzet sújtja, amit „terhes társadalmi válság kísér súlyos gazdasági következményekkel”. Mattarella rámutatott, hogy az olaszok számára elsőrendűnek a vakcinázás számít, az Európai Uniótól származó jelentős gazdasági helyreállítási források gyors és hatékony felhasználásával, amihez azonnali kormánydöntések szükségesek.

 Mindehhez „megfelelő parlamenti támogatással” bíró kormány szükséges, elkerülendő, hogy az ország veszélynek legyen kitéve - jelentette ki az államfő. Hangoztatta, hogy a parlamenti pártokkal folytatott harminckét órás egyeztetés valószínűsítette az eddigi Conte-kormányt alkotó többség fenntartását, ami azonban megerősítésre szolgál.

Ezt a megerősítést Roberto Fico biztosíthatja, aki már 2019 nyár végén is közvetített az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt közötti kormányalakításban. Sajtóértesülések szerint Fico bevonását Matteo Renzi kezdeményezte. Az M5S mozgalmi politikusából lett képviselőházi elnökre nem könnyű szerep vár, miután az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt néhány nappal ezelőtt még kizárta a Matteo Renzivel való folytatást.

Az M5S legutolsó nyilatkozata azonban már arra utalt, hogy nyitott a korábbi kormánytöbbség megújítására „új politikai paktummal”. A párt feltételként szabta Giuseppe Conte maradását. A Fico vezette egyeztetés a képviselőházban már szombaton megkezdődhet.

Kapcsolódó írásaink