Külföld

Előrelépést akar elérni az uniós menekültügyi politika reformjában Horst Seehofer

Egyeztettek a tagállami belügyminiszterek

Mivel az uniós tagországok egyelőre nem tudnak megállapodni a közös menekültpolitika reformjában, Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtökön azt javasolta európai kollégáinak, hogy hajtsák végre az uniós bizottság migrációs paktumának azon részeit, amelyekben a tagállamok egyetértenek.

Előrelépést akar elérni az uniós menekültügyi politika reformjában Horst Seehofer
A német belügyminiszter már az unió külső határán lefolytatná a menekültügyi eljárásokat, akik nem jogosultak a vé- delemre, azokat azonnal hazatoloncolná
Fotó: AFP/dpa/ Martin Schutt

A dpa német hírügynökség információi szerint Seehofer azt szeretné, ha minél előbb megvalósítanák a bizottságnak a harmadik országokkal, különösen Afrikával való együttműködésről szóló javaslatait. Sürgősen javítani kell emellett a bajor politikus szerint a görögországi és a boszniai migránsok életkörülményein. Seehofer külön egyeztetett Karl Nehammer osztrák belügyminiszterrel, akivel egyetértettek abban, hogy lépéseket kell tenni a konszenzusos ügyekben, a többi kérdésben pedig folytatni kell az egyeztetéseket.

Az uniós belügyminiszterek csütörtökön tárgyaltak a harmadik országokkal folytatott együttműködésről, a lehetséges eljárásokról az EU külső határain, valamint arról, miként lehetne támogatni azokat az országokat, ahová különösen nagy számú migráns érkezik.

Az egyeztetések után Ylva Johansson belügyi biztos elmondta, hogy a miniszterek konstruktív vitát folytattak, nagy hangsúlyt fektetve a külkapcsolatokra. Belgiumból az RTL Info helyi hírportál szerint kiutasítanak egy homofóbiával vádolt, török származású imámot.

Az intézkedést Sammy Mahdi migrációs és menekültügyi államtitkár rendelte el, miután a muszlim vallási vezető homofób bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában.

Kapcsolódó írásaink