Külföld

Tanúként hallgatják meg Contét a Salvini által feltartóztatott migránsok ügyében

A lemondott miniszterelnök Giuseppe Contét hallgatják meg csütörtökön a Gregoretti olasz katonai hajót érintő előzetes bírósági eljárásban, amely a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben indult egy migránscsoport 2019 nyarán történt feltartóztatása miatt.

Tanúként hallgatják meg Contét a Salvini által feltartóztatott migránsok ügyében
A hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök Giuseppe Contét decemberben várták a bíróságra, de azt kérelmezte, hogy a kormánypalotában hallgassák meg
Fotó: AFP

Conte a római kormánypalotában válaszol a vizsgálóbíró, Nunzio Sarpietro kérdéseire. Az eredetileg a szicíliai Catania bíróságán zajló eljárás „kihelyezett” üléséről van szó. Salvini bejelentette, hogy jelen lesz Conte meghallgatásán.  

A hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök Giuseppe Contét decemberben várták a bíróságra, de azt kérelmezte, hogy a kormánypalotában hallgassák meg.

Contét tanúként hallgatják meg a Gregoretti-ügyben. Az október 3-án kezdődött előzetes eljárás első ülésén a bíró az első és a második Conte-kormány minisztereinek meghallgatását rendelte el. December 12-én Danilo Toninelli, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Elisabetta Trenta, a védelmi tárca volt vezetője válaszolt a bíróság kérdéseire.         

A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti  katonai hajót érinti, amely 2019 július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén érkezett 131 fős migránscsoport tagjai kiköthettek. Salvinivel szemben többek között az érkezők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást.

Salvini védelme szerint a volt belügyminiszter a kormánnyal egyeztetve tagadta meg az emberek azonnali partra szállását arra várva, hogy Róma garanciákat kapjon az Európai Uniótól a csoport tagjainak  szétosztására.

Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel „töltse az időt és a pénzt”.             

A volt belügyminiszterrel szemben a szicíliai Palermo bíróságán is előzetes eljárás indult a spanyol civilhajó, az Open Arms ügyében, amely 2019 augusztusában csaknem húsz napig nem kapott kikötési engedélyt. A következő ülést februárra tűzték ki.         

Olaszországba tavaly több mint 34 ezer ember érkezett a 2019-ben regisztrált több mint 11 ezerhez képest. Idén január elsejétől 870-en érkeztek, pontosan ugyanannyian, mint a tavalyi év első hónapjában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom