Külföld

Nehéz napok Rómában

Salvini szerint ha Conténak nincs többsége, választásra van szükség

A jövő hét elejéig is eltarthat az olasz kormányválság aktuális fejezete, az államfő kezében a döntés. A háttérben a megkerülhetetlennek tűnő Matteo Renzi keveri a lapokat.

Nehéz napok Rómában
Matteo Salvini (balra) annak örülne, ha Sergio Mattarella (jobbra) választást írna ki
Fotó: AFP/Quirinale Press Office/Pao

Megkezdte szerda délután a kormányválság megoldásáról szóló egyeztetést a parlamenti pártokkal Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök. A tárgyalások előzménye Giuseppe Conte kormányfő lemondása, aki azért döntött így, mert egy új kormány alakításával új többséget akar kiépíteni a törvényhozásban, ami kitart a 2023-as választásokig. Minderre pedig azért van szüksége, mert a koalíciót – amelynek fő erői az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) – otthagyta a volt szociáldemokrata kormányfő Matteo Renzi Italia Viva nevű pártja. Ezt követően Conte bizalmi szavazást kért a képviselőházban és a szenátusban, és bár mindkettőt megnyerte – köszönhetően az Italia Viva tartózkodásának is –, ám a felsőházban nem szerzett abszolút többséget.

Mattarella tegnap a törvényhozás felsőházának és alsóházának elnökeit fogadta, ma és holnap délután kerülnek sorra a frakciók, a legkisebbtől a legnagyobbig. A sajtó szerint akár hétfőig is várhat a döntésével: újabb megbízást adhat Conténak, megnevezhet más miniszterelnök-jelöltet, kinevezhet egy szakértői kormányt, vagy akár az előre hozott választások mellett is dönthet. A baloldal el akarja kerülni a voksolást, mivel szinte biztosan a Matteo Salvini Liga-elnök vezette jobbközép ellenzéki szövetség nyerne.

A konfliktust feloldani nem lesz egyszerű. Conte abban bízik, újra kormányt alakíthat, amelyben Renziéket mással tudja helyettesíteni, de korántsem biztos, hogy a stabil többséghez elegendő mandátumot tud szerezni a baloldali kis pártoktól. Renziék támogatása tehát kellhet, az exkormányfő azonban teljes kormányátalakítást vagy új miniszterelnököt követel. Az Il Fatto Quotidiano szerint az elmúlt években támogatottsága felét elvesztő M5S kész beáldozni a Contét a hatalomért. A Corriere della Sera szerint ugyanakkor Luigi Di Maio ötcsillagos külügyminiszter azt mondta, Renzi össze akarja ugrasztani őket, de ő maximálisan lojális Contéhoz.

Salvini álláspontja világos: Conténak vagy van többsége vagy nincsen, utóbbi esetben választásokat kell tartani.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága egyébként tegnap arra jutott, hogy Olaszországot felelősség terheli kétszáz migráns 2013-as haláláért, mert a parti őrség nem reagált időben a hajójuk segélykérésére.

Kapcsolódó írásaink