Külföld

Már szövetségesei is meg akarnak szabadulni Giuseppe Contétól

Szövetségesei is meg akarnak szabadulni Giuseppe Conte olasz kormányfőtől az ellenzéki Liga párt képviselőházi frakcióvezetője szerint. Riccardo Molinari az olasz kormányválsággal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a hivatalban lévő, második Conte-kabinet belső ellentétei vezettek a mostani krízishez.

Már szövetségesei is meg akarnak szabadulni Giuseppe Contétól
Korábbi szövetségesei immáron úgy tűnik, hogy Giuseppe Conte nélkül képzelik el az új kormányt
Fotó: Aris Oikonomou / AFP

A jobboldali politikus a kormányfő kedden bejelentett lemondásához vezető válságot a 2019-ben párt nap alatt megalakult második Conte-kormány eredetére vezette vissza.

„Olyan politikai erők egyesültek, amelyekben semmi közös nem volt, sőt ellenségek voltak, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD)” - részletezte, hozzátéve, hogy a két tömörülés csak azért hozott létre közös kormányt, mert így tudták megfékezni a Liga támogatottságának növekedését, valamint azt, hogy új választások legyenek.

Riccardo Molinari politikai anomáliának nevezte az Öt Csillag Mozgalmat, amely önmagát megtagadva először a jobbközéppel, aztán a balközéppel kötött szövetséget a hatalmon maradásért.

Véleménye szerint a kormányválság már egy éve a levegőben lógott, csak a koronavírus-járvány késleltette, és végül a Matteo Renzi, a koalícióban részt vevő kispárt, az Élő Olaszország (IV) vezetője robbantotta ki a Conte-kormány járványkezelési és gazdasági politikájára hivatkozva.

Riccardo Molinari példaként említette, hogy miközben a Giuseppe Conte mögött álló M5S népszavazással egyharmadára csökkentette a parlament létszámát, a miniszterelnök több száz, általa kiválasztott szakértőt akart kinevezni a koronavírus-járvány nyomán létrehozott, több mint kétszáz milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap szétosztására.

A Liga politikusa szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök azért akarta központosítani a forrásokat, mert az olasz régiók többségét a Liga és a jobboldal vezeti. Hozzáfűzte, hogy a járvány kirobbanása után egy évvel a Conte-kormány járványkezelése sem bizonyul már példaértékűnek. Felrótta a kormánynak, hogy nem tudott többféle vakcina beszerzéséről gondoskodni a koronavírus ellen, a halottak száma pedig elérte a 87 ezret, a bruttó hazai termék (GDP) idei csökkenését pedig 10 százalékra teszik.

A jobboldal továbbra is választásokat akar

Riccardo Molinari is részt vesz a jobboldali koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációjában, amelyet Sergio Mattarella államfő pénteken fogad a kormányválság lehetséges megoldásairól szóló egyeztetések keretében. Mind mondta, újdonság, hogy a jobbközép együtt járul az államfőhöz, és közösen kérik a választások kiírását.

„A jobbközép választást akar” - hangsúlyozta. Hozzátette, „érthetetlen, miért ne lehetnének parlamenti választások”, ha áprilistól kezdve egymást követik a helyhatósági választások, többek között a legnagyobb városok, Róma, Milánó, Torinó, Bologna és Nápoly választ polgármestert.

„Ha meg kellene előlegeznem, mi lesz a válság vége, azt gondolom, hogy a jelenlegi balközép többség összes pártjának ugyanaz az érdeke: megszabadulni Contétól. Ismét összehozzák a korábbi kormánytöbbséget, amely a jelenlegi számok szerint az Élő Olaszország nélkül nem marad talpon, tehát visszaveszik Renzit és pártját a kormánytöbbségbe, és lecserélik a miniszterelnököt” - jósolta.

Kapcsolódó írásaink