Külföld

Migrációkrízis folyamatban - egymilliárdnál is több ember hagyhatja el lakhelyét 2050-ig

Az Institute for Economics & Peace nevű nemzetközi kutatóközpont legfrissebb kiadványában azt elemzi, hogy a puha erőforrások hiánya, a népességnövekedés, valamint a kedvezőtlen éghajlati és környezeti változások miként kapcsolódnak össze a konfliktusok kialakulásával - írja a Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése.

Migrációkrízis folyamatban - egymilliárdnál is több ember hagyhatja el lakhelyét 2050-ig
Migránstábor Leszbosz szigetén
Fotó: Anthi PAZIANOU / AFP

A jelentés legfontosabb megállapításai - írják- , hogy 2050-ig a Föld lakossága elérheti a 10 milliárd főt. Afrikából és a Közel-Kelet irányából továbbra is Európa felé fognak elindulni a legtöbben, továbbá, hogy a víz- és élelemhiány által leginkább sújtott régiókban még tovább fog csökkenni az életszínvonal, amely állandósuló, tömeges migrációs nyomáshoz vezethet.

A kutatóközpont Ecological Threat Register 2020 című jelentésében 157 országot vizsgál, amelyel bolygónk lakosságának mintegy 97 százalékát lefedi. A kiadvány összeállítói alapvetően nyolc ökológiai fenyegetést azonosítottak és elemeztek: élelmiszerhiány, vízstressz, népességnövekedés, szárazságok, áradások, tengerszintemelkedés, ciklonok, emelkedő átlaghőmérséklet.

A szakértők rávilágítanak, hogy jellemzően az alacsony ellenállóképességgel rendelkező, eleve konfliktusokkal küszködő régiókban fognak még jobban felerősödni az erőforrásokért folyó küzdelem, amelyekre a kedvezőtlen környezeti változások és a robbanásszerű népességnövekedés még inkább rányomja a bélyegét.

Az Ecological Threat Register 2020 nem kecsegtet pozitív előrejelzésekkel. A természeti és társadalmi konfliktusok miatt a jövőben várhatóan állandósulni fog a migrációs nyomás, amely Európát kiemelten fogja érinteni. A különböző biztonsági és bizonytalansági tényezők egyfajta ördögi körben tartják az érintett térségekben élőket, hiszen a kormányzatok jellemzően nem tudnak vagy nem is képesek megfelelő válaszokat adni a felmerülő problémákra. Emiatt tehát a napjainkban is törékeny és sérülékeny államok még inkább az összeomlás szélére sodródnak, a konfliktuszónák jelentős mértékben kiterjednek és 2050-ig várhatóan körülbelül 1,2 milliárd fő hagyja majd el otthonát - írja a Migrációkutató Intézet elemzése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom