Külföld

Ferenc pápa: Fontos, hogy mindig emlékezzünk a holokausztra

Fontos, hogy mindig emlékezzünk a holokausztra, mert ezek a dolgok bármikor újra megtörténhetnek - mondta Ferenc pápa szerdán, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 76. évfordulóján.

Ferenc pápa: Fontos, hogy mindig emlékezzünk a holokausztra
Ferenc pápa
Fotó: AFP

 „Az emlékezés az emberiesség jele, az emlékezés a civilizáltság jele” - mondta a katolikus egyházfő. „Az emlékezés egy jobb, békés és testvéries jövő feltétele” - tette hozzá.

„Az emlékezés azt jelenti, hogy odafigyelünk, mert tisztában vagyunk vele, hogy ezek a dolgok újra előfordulhatnak” - folytatta a pápa. „Minden egy adott nép megmentéséről szóló ideológiával kezdődött, és egy másik nép megsemmisítésével és az emberiesség felszámolásával végződött. Figyeljük csak, hogyan kezdődött ez az út, amely halálba, népirtásba és brutalitásba torkollt” - hangsúlyozta.

A katolikus egyház vezetője másfelől a Biblia olvasásának mikéntjéről beszélt. Arra buzdította a hívőket, hogy kísérjék imával a Szentírás szövegeit, és ne regényként olvassák őket.

„Aggaszt, ha azt hallom, hogy a keresztények papagájként mondják fel a bibliai szövegeket” - magyarázata. „De rátaláltál-e az Úrra abban a szövegben? Ez pedig nem annyira emlékezet, mint szív kérdése” - mutatott rá.

Az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.

Kapcsolódó írásaink