Külföld

Megfigyeli a német hírszerzés az AfD-t Szász-Anhaltban

Egy friss döntés értelmében lehallgathatja a hírszerzés az Alternatíva Németországnak párt politikusainak telefonbeszélgetéseit Szász-Anhalt tartományban. Bodo Ramelow türingiai kormányfőt közben egyre többen bírálják egy nyilvánosságra került beszélgetés miatt.

Megfigyeli a német hírszerzés az AfD-t Szász-Anhaltban
Bodo Ramelow türingiai kormányfő
Fotó: AFP/Bodo Schackow

Szigorúbb ellenőrzés alá vonta szélsőséges eszmék terjesztésének gyanúja miatt a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártot Szász-Anhalt tartomány alkotmányvédelmi hivatala. A Mitteldeutsche Zeitung című lap információi szerint a hatóság január 12-én hozta meg döntését, amelyről hétfőn tájékoztatták a tartományi parlament ellenőrző bizottságának tagjait. A hivatal egy szakértői véleményre alapozva határozott így, amely szerint a párt elutasítja a jogállamiságot, és antidemokratikus nézeteket vall. A döntés értelmében a párttagokat megfigyelheti a titkosszolgálat, lehallgathatják telefonbeszélgetéseiket, ellenőrizhetik a politikusok e-mailezéseit, illetve a közösségi oldalakon küldött üzeneteiket.

A párt megfigyelése szövetségi szinten is régóta vita tárgya, annak lehetőségeit a német belügyminisztérium a Der Spiegel szerint jelenleg is vizsgálja.

Azonnal neki akar látni a közös választási program kidolgozásának a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU). Armin Laschet új CDU elnök megválasztása óta hétfőn vett részt először az elnökség ülésén, ami után a Die Zeit szerint elmondta: minél hamarabb le akarják fektetni a kampány alapjait, amelynek kiemelkedő témája lesz a járvány utáni gazdasági, társadalmi és kulturális helyreállítás.

Annak kapcsán, hogy számos tag kilépett a pártból, miután a konzervatív Merz elvesztette a CDU elnökválasztását, Paul Ziemiak pártfőtitkár elmondta: a pártkongresszus óta 250-en léptek ki, és 350-en csatlakoztak a CDU-hoz. Hozzátette: sikeres volt a múlt év a német kormánypárt számára, amelyhez 2020-ban csaknem 16 ezren csatlakoztak, 2009 óta a legtöbben.

Ziemiak a Bild című lapnak nyilatkozva bírálta Bodo Ramelow türingiai miniszterelnököt, akiről kiderült, hogy a Clubhouse közösségi oldalon egy beszélgetésben Merkelkének nevezte Angela Merkel német kancellárt, valamint bevallotta, hogy a koronavírusról szóló tartományi vezetői megbeszéléseken a telefonján szokott játszani. A CDU főtitkára szerint Ramelow nyilvánvalóan nem alkalmas a válságtárgyalásokon való részvételre. Ziemiak elfogadhatatlannak nevezte a történteket, valamint közölte, hogy a posztkommunista Die Linke politikusának bocsánatot kell kérnie kollégáitól és a türingiaiaktól. Ramelowot az elmúlt napokban számos bírálat érte, a politikus vasárnap a Twitteren elnézést kért a merkelkézés miatt.

Kapcsolódó írásaink