Külföld

Magyar külpolitikai siker

Németh Zsolt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke

Megkezdődött hétfőn az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének négynapos ülésszaka, a járványhelyzet miatt egy év kihagyás után. Ezúttal „hibrid formában” ült össze a közgyűlés, a képviselők kisebb része személyesen, a nagy többség online volt jelen – köztük a magyar delegáció is, amit Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vezet.


A közgyűlés tegnap Rik Daems belga liberális politikust választotta elnökének, egyik alelnökének pedig Németh Zsoltot.

A fideszes képviselő lapunknak elmondta, megválasztása fontos együttműködési lehetőséget biztosít a közgyűlés, valamint az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottsága közt, amelynek soros elnöke májustól novemberig Magyarország lesz. Hétfői felszólalásában Németh hangsúlyozta, hogy az ET sikeresen vette az akadályokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat jelentenek, a szervezet működik, a mostani ülésszakon a közgyűlés megválasztja a főtitkárát és annak helyettesét is.

Kiemelten beszélt a nemzeti kisebbségek helyzetéről is. Németh emlékeztetett, az Európai Bizottság 1,2 millió támogató aláírás, valamint az Európai Parlament ajánlása ellenére is elutasította, hogy jogalkotást kezdeményezzen a Minority SafePack alapján. Lapunknak tarthatatlannak nevezte, hogy – ellentétben más európai szervezetekkel, mint az ET és az EBESZ – az unió nem hajlandó kiépíteni hatékony kisebbségvédelmi rendszert. A képviselő szerint meg kell találni
a módját, hogy a tanács jogi és szakmai segítséget nyújtson az Európai Uniónak, hogy végre hozzálásson ehhez a munkához.

Felhívta a figyelmet Ukrajna helyzetére is, ahol már a nemzeti kisebbségek nyílt megfélemlítése is napirendre került. Hangsúlyozta, ha Kijev nem tartja tiszteletben az alapvető kisebbségi jogokat, azzal lehetetlenné teszi, hogy akár Magyarország, akár az Európai Tanács segítsen neki.

Kapcsolódó írásaink