Külföld

Kiköthetett az Ocean Viking

Több embert őrizetbe vettek a belga hatóságok a migránsokat érő rendőri erőszak elleni tüntetésen Brüsszelben

Kisebb összecsapások voltak tüntetők és a belga rendőrök között vasárnap délután Brüsszelben – írta honlapján a helyi VRT csatorna híradója, az NWS.

Kiköthetett az Ocean Viking
Folyamatosan hozzák Európába a civil hajók az afrikai migránsokat
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

Az elmúlt hónapok során gyakran migrációs hátterű embereket érő rendőri erőszak ellen szervezett demonstrációt a helyi hatóságok betiltották, ennek ellenére több százan gyűltek össze Brüsszel belvárosában. A rendőrök végül egy órán át engedélyezték az esemény megtartását, a tüntetők egy része viszont később sem volt hajlandó elhagyni a környéket, így a biztonsági erőknek kellett közbeavatkozniuk, könnygázt is bevetettek a zavargók ellen. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint több embert előállítottak.

A szicíliai Augustában köthetett ki hétfőn az Ocean Viking civil hajó, amely az utóbbi napokban 374 migránst vett fel a fedélzetére a Földközi-tengeren. A hajót működtető SOS Méditerranée nem kormányzati szervezet a Twitteren közölte, hogy egy terhes nőt légi úton korábban átszállítottak a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, így a fedélzeten 373 menedékkérő maradt, köztük 131 kísérő nélküli fiatalkorú. Az ENSZ adatai szerint év eleje óta legalább nyolcvan bevándorló halt meg a Földközi-tengeren.

Menekültszálláson ütött ki tűz vasárnap este a németországi Hamburgban. A dpa hírügynökség szerint a lakók többségének sikerült kimenekülnie az épületből, egy 27 éves afganisztáni menedékkérő azonban életét vesztette. A tűz okát vizsgálják.

Kapcsolódó írásaink