Külföld

A járvány miatt nőhet a migráció mértéke

A koronavírus-járvány miatt várhatóan idén többen próbálnak majd meg menedékkérőként Európába jutni - közölte kedden a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációpolitikai Fejlesztő Központ vezetője, Michael Spindelegger.

A járvány miatt nőhet a migráció mértéke
Migránsok az olasz tengerparton
Fotó: AFP/Alessandro FUCARINI

A volt osztrák alkancellár és külügyminiszter szerint Európában több oltóanyag áll rendelkezésre, jobb az egészségügyi ellátás és a járvány okozta gazdasági válság is hozzájárul a migrációs folyamatok erősödéséhez.

"Az EU-ban ingyenes az oltás. Ez nagyon vonzó lehet az Afrikából, Ázsiából és Latin-Amerikából menekülők számára. Ezért az illegális migráció növekedésére számítunk" - mondta el Spindelegger, hozzátéve, hogy sok országban romlanak a gazdasági kilátások, ami szintén erősítheti a kivándorlási kedvet.

A szervezet szerint új útvonalak vannak kialakulóban Libanon és Ciprus, valamint Mauritánia és a Kanári-szigetek között; ahol 900 százalékkal emelkedett az érkezők száma.

Kapcsolódó írásaink

Kiköthetett az Ocean Viking

ĀTöbb embert őrizetbe vettek a belga hatóságok a migránsokat érő rendőri erőszak elleni tüntetésen Brüsszelben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom