Külföld

Harmadszorra is kormányt akar alakítani Conte

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek – közölte a római kormányfői hivatal. Conte reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről.

Harmadszorra is kormányt akar alakítani Conte
Giuseppe Conte
Fotó: AFP

Sajtóértesülések szerint Conte abban bízik, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amely stabilabb többséget alakíthat ki a törvényhozásban.

Korábban a sajtóban arról írtak, Conte nagy erőket mozgat meg, hogy többséget építsen ki magának a szenátusban. A múlt héten a törvényhozás mindkét házában megnyerte a bizalmi szavazást, de a felsőházban nem lett abszolút többsége.

A héten lesz még egy fontos szavazás a szenátusban Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter egyik jelentéséről. A kormányon maradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) Conte mellett vannak, a kormányválságot előidéző, a kabinetből kilépő Italia Viva azonban továbbra is sakkban tartja a kormányfőt – a szociáldemokrata szakadár Matteo Renzi pártja hajlandó, ahogyan a bizalmi szavazásnál is, tartózkodni, de csak akkor, ha kap valamilyen „jelet”. Az ANSA szerint a kérdés az, valamilyen formációban visszakerülhet-e Renzi a hatalomba.

Az MTI által idézett szakértők szerint Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról. Hosszútávon egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő, 2023-as választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne.

Az Il Giornale szerint a PD retteg az előrehozott választások lehetőségétől, mert biztosan a jobbközép szövetség nyerne, ezért hajlandóak lehetnek nyitni Renzi felé. A lap emlékeztetett, Conte mindeddig tagadta, hogy le akarna mondani, de a sajtóban már a múlt héten is komolyan latolgatták ezt a lehetőséget.

Matteo Salvini Liga-elnök, a jobbközép ellenzék vezetője szerint Conténak már rég le kellett volna mondania, ám nem azért, újból megbízást kapjon, hanem azért, hogy az emberek végre szavazhassanak. A politikus undorítónak és tiszteletlennek nevezte Conte döntését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom