Külföld

Legálisra cserélni az illegális bevándorlást

A kiváltó okok kezelését és kevésbé szigorú politikát ígért a migráció kérdésében Joe Biden amerikai elnök mexikói kollégájának, Andrés Manuel López Obradornak

Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel a Keystone XL vezetékről, Andrés Manual López Obrador mexikói elnökkel pedig a bevándorlásról beszélt telefonon Joe Biden amerikai elnök. Időközben a szenátus frakciói egyezségre jutottak abban, mikor kezdődjön a Donald Trump elleni impeachment eljárás tárgyalása.

Legálisra cserélni az illegális bevándorlást
Változásokat ígérnek Joe Biden első rendeletei és tárgyalásai a migráció kapcsán
Fotó: AFP/Mandel Ngan

A republikánusok és a demokraták közötti kompromisszum eredményeként a február 8-ai héten kezdődik Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) – jelentette be tegnap Chuck Schumer, a washingtoni szenátus demokrata párti többségének vezetője. A republikánusok eredetileg legalább február közepéig eltolták volna a kezdést, a demokraták viszont már jövő héten el akarták kezdeni a tárgyalásokat. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője arra hivatkozott: a pártoknak és Trumpnak a védőivel elegendő időt kell adni a felkészülésre. A döntés eredményeként a szenátusnak lesz ideje arra, hogy jóváhagyja a Joe Biden elnök kormányzatába szánt tagok jelölését és megtárgyalja a koronavírus-járvány miatti újabb segély- és gazdasági ösztönzőcsomagot, még az impeachment eljárás előtt.

Pénteken Joe Biden először hívta fel elnökként a szomszédos országok vezetőit, Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt. A kanadai és az új amerikai kormány kapcsolata – noha általában jó viszonyra lehet számítani – egy kérdésben biztosan nézeteltéréssel kezdődik, ez pedig az épülőfélben lévő Keystone XL kanadai–amerikai kőolaj- és gázvezeték, amelynek munkálatait Biden leállítatta. A washingtoni Fehér Ház közleményében azt írta: Biden megértéssel fogadta Trudeau csalódottságát. Trudeau a telefonbeszélgetés előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta: nem fogja engedni, hogy e nézeteltérés vagy más feszültséget okozzon a két ország között. Bírálói szerint a Keystone XL vezeték veszélyeztetne több folyót, és az egyik legnagyobb amerikai föld alatti édesvízkészletet, valamint az általa kitermelésre kerülő olaj és gáz növelné az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét a környezetben. Támogatói szerint viszont a vezeték megépítése több ezer embernek adna munkát a határ mindkét oldalán.

López Obrador mexikói elnökkel Biden a bevándorlási politikáról egyeztetett. Biden véget vetne az elődje, Donald Trump által követett szigorú bevándorlási politikának, és a migráció kiváltó okait kezelve szeretné csökkenteni a menekültáradatot. A két vezető megegyezett, hogy együttműködik az illegális migráció csökkentésében – írta a Fehér Ház. Ugyanakkor Biden a telefonbeszélgetésben azt mondta kollégájának, hogy a bevándorlás legális alternatíváinak bővítését és a menedékjogi eljárás folyamatának hatékonyabbá tételét tervezi. Joe Biden korábban többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a drákói szigor megszüntetését. Az új elnök szeretné lehetővé tenni, hogy az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorló állampolgárságot szerezzen.

A „sötét pénz” rekordméretű jelenléte Biden kampányában

Rekordmértékű „sötét pénzt” kapott a demokrata Joe Biden elnökválasztási kampánya – írta Bloomberg hírügynökség. A Bidenhez érkezett támogatásokból több mint 145 millió dollárt (körülbelül 42,5 milliárd forint) névtelen adományozók küldtek. Ezt a fajta adományozást egyébként pont a demokraták ítélik el évek óta, mert nem teszi átláthatóvá, hogy milyen érdekcsoportok állnak egy-egy elnökjelölt kampánya mögött. Donald Trump kampánya ennek töredékét, 28,4 millió dollárt (körülbelül 8,3 milliárd forint) kapott ilyen formában. Annak ellenére, hogy a demokraták követelik ennek a támogatási formának a betiltását, a tavalyi kampányban lelkesen használták ki. Guy Cecil, a Priorities USA Action Fund igazgatója, amelyen keresztül Joe Biden kampányába sok ilyen névtelen forrásból származó adományt csatornáztak be, kijelentette: „Nem fegyverezzük le magunkat egyoldalúan a Trump és az őt támogató jobboldal elleni harcban.” A 2020-as választásokon összességében a demokraták 326 millió dollár (95,7 milliárd forint), míg a republikánusok 148 millió dollár (43,5 milliárd forint) „sötét pénz” támogatást kaptak.
(UT)

Fordulat az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos politikában

Most már választhatnak „Mx” gendersemleges megszólítást is a „Mr.” és „Ms” helyett azok, akik kapcsolatba lépnek az amerikai kormánnyal – erről döntött Joe Biden demokrata elnök. Biden arról is írt alá rendeletet, hogy a szövetségi intézmények nem diszkriminálhatnak senkit szexuális irányultsága vagy genderidentitása alapján amikor olyan törvényeket, rendeleteket alkalmaznak, amelyek tiltják a nemi alapú diszkriminációt. Azaz sem az oktatásban, sem a munkaügyekben, sem lakhatási kérdésekben nem lehet hátrányosan megkülönböztetni az LMBTQ-közösség tagjait. Többen a sport kapcsán fakadtak ki, mondván, hogy sportolhatnak majd férfinak születettek a női mezőnyben, de a rendelet ilyet kifejezetten nem ír, ugyanakkor nyilvánvalóan könnyebbé teszi majd. A különböző sportági szövetségek és intézmények az Egyesült Államokban eddig is lehetőséget adtak a transznemű sportolók nem születési nemük mezőnyében való versenyzésére, de általában többévnyi hormonkúrát kellett bizonyítaniuk ehhez. Joe Biden kampánya során sok ígéretet tett az LMBTQ-közösség tagjainak, és kijelentette, hogy tervezi aláírni az Egyenlőségi törvényt, amely mindennemű diszkriminációt tiltana.
(UT)

Röviden

A brit kormányfő az első európai vezető, akivel elnökként telefonon beszélt Joe Biden szombaton. Boris Johnson a Twitteren derűlátón számolt be a beszélgetésről, amelynek fő témái a koronavírus-járvány, a klímaváltozás elleni küzdelem, a biztonságpolitika és a szabadkereskedelem voltak.
 

Felül fogja vizsgálni Washington a tálibokkal tavaly februárban megkötött békemegállapodást, közölte pénteken Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. A megállapodás szerint az amerikai erők májusig teljesen kivonulnak Afganisztánból, terrorizmusellenes garanciákért cserébe.
 

Az amerikai hírszerzés szerint Phenjan kiszámíthatatlanul taktikázik, nem a humanitárius segélyek érdeklik, hanem csak az, hogy tovább fejleszthesse az atomfegyvereit. Erről Sydney Seiler, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes hírszerzési tisztségviselője beszélt pénteken.
 

Kész új lapot nyitni Nicolás Maduro venezuelai elnök az új amerikai vezetéssel. Egy szombati rendezvényen azt mondta, a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd és a megértés alapján indítaná újra a megszakadt diplomáciai kapcsolatokat. A leköszönt Trump-adminisztráció számos szankcióval sújtotta Caracast.
 

Felszólította az amerikai külügyminisztérium szombaton Pekinget, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással. Előzőleg a kínai légierő tizenkét harci gépe berepült Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger felett.

Kapcsolódó írásaink