Külföld

Egységre szólított fel Laschet

Az új pártelnökkel kezdték meg kampányukat a baden-württembergi kereszténydemokraták

Egy héttel megválasztása után a Kereszténydemokrata Unió (CDU) baden-württembergi szervezetének stuttgarti kampányeseményén mondott beszédet a párt új elnöke.

Egységre szólított fel Laschet
Armin Laschet el akarja kerülni, hogy baloldali kormány alakuljon
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A németországi tartományban március 14-én tartanak Landtag-választásokat, amivel kapcsolatban Armin Laschet a Stuttgarter Nachrichten szerint kijelentette: a voksolás eredménye irányt mutat a CDU-nak a szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások előtt. A pártelnök ezúttal is egységet sürgetett a párton belül, mivel szerinte csak így érhetnek el jó eredményt. Az észak-rajna–vesztfáliai kormányfő szerint rossz lenne tartományi és szövetségi szinten is, ha a szociáldemokraták (SPD), a posztkommunista Die Linke, illetve a Zöldek alkotnának kormányt.

A CDU baden-württembergi szervezete egyébként Friedrich Merzet támogatta a pártelnökválasztás során. A tartomány jelenlegi miniszterelnöke a Zöldek politikusa, Winfried Kretschmann, pártja a CDU-val alkotja a kormánykoalíciót.

Bár egy felmérés szerint a németek csaknem fele úgy véli, a CDU jól járt Armin Laschet pártelnökké választásával, a szavazópolgárok valaki mást látnának szívesen kancellárjelöltként. Az ARD köztelevízió megbízásából készített friss felmérés szerint a németek mindössze 34 százaléka választaná Laschetet az uniópártok kancellárjelöltjének. Továbbra is Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a legnépszerűbb, a válaszadók 54 százaléka őt választaná a CDU/CSU közös kormányfőjelöltjének.

Méltatta ugyanakkor Laschet képességeit a Német Szabaddemokrata Pártot (FDP) vezető Christian Lindner, akinek pártja Észak-Rajna–Vesztfália tartományban a CDU-val kormányoz. Az FDP elnöke a Der Spiegelnek nyilatkozva kijelentette: aki a legnépesebb tartományt sikeresen vezeti, majd megnyeri a legnagyobb német párt elnökválasztását, az készen áll a kancellárságra is.

Egyre erőszakosabb a német szélsőbaloldal

Csaknem harminc százalékkal nőtt tavaly 2019-hez képes a szélsőbaloldali erőszakos cselekmények száma Németországban – közölte tegnap a Welt am Sonntag. A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint 2020-ban összesen 9971 szélsőbaloldali bűncselekményt regisztráltak, ebből 1359 esetben történt erőszak, 2019-ben a számuk összesen 9849 volt, míg tettlegesség akkor 1052 esetben történt. Az adatokat Linda Teuteberg, a szabaddemokraták parlamenti képviselője kérte ki, aki elmondta: Németországban a szélsőjobboldal, valamint az iszlamizmus térnyerése mellett aggasztó méreteket ölt a szélsőbaloldal erősödése is. Néhány hónapja a Die Welt írt arról, hogy az alkotmányvédelmi hivatal 47, szélsőségesnek minősített antifasiszta csoportot tart megfigyelés alatt. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

Komoly kihívások várnak Laschetre

ĀA CDU továbbra is megosztott, ráadásul minden felmérés azt mutatja, hogy a relatív többség inkább Södert látná szívesen a kereszténydemokraták kancellárjelöltjeként

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom