Külföld

Fogy a levegő Giuseppe Conte körül

Növeli az előrehozott választások esélyét, hogy a kormányzó Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elutasította az egységkormány létrehozására vonatkozó jobboldali ellenzéki javaslatot – mondta Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a Forza Italia elnöke az Il Giornale szombati cikke szerint.

Fogy a levegő Giuseppe Conte körül
Sürgősen többséget kell szereznie a szenátusban az olasz kormányfőnek
Fotó: AFP/Francisco Seco

A politikus szerint nem ártana az országnak, ha idő előtt kellene voksolni, mert még mindig jobb, ha két hónapra bénul meg a kormányzás a választások miatt, mintha az eredeti időpontig, 2023-ig, azaz még két évig marad a Giuseppe Conte-féle, abszolút többségét elvesztett „nemkormányzás”.

Az olasz sajtó beszámolói szerint a múlt héten égtek a vonalak a miniszterelnökségen, Conte ugyanis sürgősen támogatókat keres a felsőházban. Berlusconi szerint most sem a tényleges problémákkal – a járványkezelés, az oltási terv vagy a helyreállítási alap felhasználása – van elfoglalva a kormány, hanem azzal, hogy „oldalt váltó szenátorokat vadásszanak le”.

Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S politikusa a hétvégén a Rai3 közszolgálati csatornának azt mondta, negyvennyolc órája van Conténak, hogy megszilárdítsa a többségét, különben ő az elsők között fogja javasolni az előrehozott választásokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom