Külföld

Biden száz nap alatt százmillió oltást ígér

Nagyszabású terveket vázolt fel a járvány elleni küzdelemben az új amerikai elnök

Százmillió ember beoltását ígéri kormányzása első száz napjában Joe Biden amerikai elnök. A szenátorok a Donald Trump elleni impeachment eljárás időpontjáról vitatkoznak, miközben a leköszönt elnök egyes források szerint saját párt alapítását fontolgatja.

Biden száz nap alatt százmillió oltást ígér
Joe Bidennek nem lesz könnyű dolga, ha be akarja tartani ígéreteit
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, de közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban. „Nemzeti stratégiánkat a tudományra, az igazságra, nem pedig a politikára és a tagadásra akarjuk alapozni. Azt tervezzük, hogy a lakossági oltókampány keretében százmillió embert oltunk be az új kormány első száz napján” – jelentette ki az elnök egy csütörtöki beszédében. Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa annak az óvatos becslésének adott hangot, hogy az újonnan fertőzöttek napi száma elérte a tetőpontot az országban.

Joe Biden, az új amerikai elnök megtartja posztján Christopher Wray-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddigi igazgatóját – közölte csütörtökön a Fehér Ház. Pénteken pedig az amerikai szenátus szinte egyhangúlag jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre, ezzel a 67 éves nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője.

Időközben Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője közölte: a republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump előző elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kapcsolatos meghallgatásokat. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ezzel szemben arról tájékoztatott, hogy már hétfőn a szenátus elé kerülhet az ügy. A demokraták egész életére szólóan el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztség viselésétől, őt tartják ugyanis felelősnek a Capitolium január 6-i ostromáért, amelynek során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

Ugyanakkor több republikánus forrás szerint a párt legfeljebb öt vagy hat szenátora támogatja majd a Donald Trump elleni impeachment eljárást. A források szerint több dolog is javította Trump megítélését a republikánusok között, például az, hogy nem használta az elnöki kegyelem lehetőségét a capitoliumi támadásban résztvevők kimentésére. Időközben Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő felvetette a lehetőségét egy Joe Biden elleni impeachment eljárás elindításának, a demokrata elnök korábbi, még alelnökként végzett tevékenységére hivatkozva.

A The Wall Street Journal szerint Donald Trump az elmúlt napokban több embernek említette azt a szándékát, hogy saját pártot alapítana. Közölték: a források szerint a pártnak Patriot Party (Hazafias Párt) lenne a neve. Ez persze a republikánusokat gyengítené, akik biztosan mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák Trumpot a párt­alapításban.

Soros embereit veti be a Facebook

Tavaly felállított felügyelőbizottságára bízza a Facebook, hogy határozzon Donald Trump volt amerikai elnök fiókjának határozatlan idejű felfüggesztésével kapcsolatban – számolt be honlapján a közösségi oldal. A függetlennek mondott testület szerepe, hogy legfelsőbb bíróságként ítéljen a leginkább vitás ügyekben – ilyen döntés Trump elnémítása, amit az elnökkel szemben egyébként kritikus külföldi vezetők is bíráltak. Ahogyan arról lapunk is beszámolt korábban, a bizottság tagjainak többsége George Soros hálózatához kötődik: húszból tizennyolcan dolgoztak valamilyen, Soros alapítványa által támogatott szervezetben. Az OpIndia portál cikke szerint olyan tagja is van a bizottságnak, aki a Muszlim Testvériség tagja.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Beindult a bevándorlási rendeletgyár

ĀFél tucat, a migrációt érintő rendeletet írt alá Joe Biden frissen beiktatott amerikai elnök, visszavonva ezzel elődje, Donald Trump több intézkedését

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom