Külföld

Nincs egységes recept a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtéséhez

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elkötelezett az olyan átfogó rendelkezések mellett, melyek Európa-szerte hatékonyan támogatják a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítását. Fontos azonban, hogy e küzdelem során tiszteletben tartsuk a tagállamok hatásköreit, valamint bízzunk a már meglévő jól bevált gyakorlatokban – fogalmaznak lapunkhoz megküldött sajtóközleményükben.

Nincs egységes recept a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtéséhez
Európai Parlament
Fotó: Dursun Aydemir

Mint írják, a héten az EP elfogadta a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) jelentését a COVID-19 okozta válság és a válságot követő időszak nemi dimenziójáról. A dokumentum kiemeli a válság, európai nőkre gyakorolt következményeit, sürgeti ezek kezelését, valamint uniós és a tagállami intézkedésekre tesz ajánlásokat.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának delegációja tartózkodott a jelentés végszavazásánál, mert az az ideológiai szempontok által vezérelt Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgeti – emelik ki a közleményben.

Magyarország elkötelezett a nők elleni erőszak felszámolása mellett, és ezt számos határozott kormányzati fellépéssel garantálta. Tagállami hatáskörbe avatkozó dokumentumok támogatására azonban nem vagyunk hajlandóak. Az uniós nemi esélyegyenlőségi stratégiának együttműködésre kell törekednie a tagállamokkal, ahelyett, hogy megosztó rendelkezéseket kényszerítenének rájuk – hangsúlyozták.

Kiemelik, a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem, illetve rájuk vonatkozó szociális- és adópolitikák terén tiszteletben kell tartani a tagállami kompetenciákat és ösztönözni kell a bevált gyakorlatokat.

Magyarország kormánya tíz éve töretlenül küzd a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdításáért, s a családok boldogulásának biztosításáért. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, az otthonfelújítási támogatás, a sokgyermekes édesanyák szja-mentessége mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Az EP-nek az ilyen és ehhez hasonló nemzeti kezdeményezések uniós szintre emelését kellene elősegítenie, ahelyett hogy tagállami hatáskörbe tartozó kérdésekben akar a tagállamokra nyomást gyakorolni. EP-delegációnk ezért nem támogatta az uniós nemi esélyegyenlőségi stratégiáról szóló jelentést. Megszavaztuk viszont a nemek közötti digitális szakadék megszüntetéséről szóló jelentést, ez ugyanis összhangban áll prioritásainkkal. Fontos, hogy már a korai szakaszban leküzdjük az oktatási és szakmai akadályokat és mindenki számára egyenlő esélyeket teremtsünk a fejlődésre, ezzel is biztosítva a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulását – zárják a közleményt

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom