Külföld

Elítélte az ukrán nyelvtörvényt az orosz parlament alsóháza

Alkotmánysértő jogszabály

Az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt szerdán elfogadott határozatában az orosz parlament alsóháza.

A képviselők az MTI szerint aggasztónak és megengedhetetlennek nevezték „az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését”, illetve követelték az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le ezt a „rosszindulatú gyakorlatot”, amelynek elítélését az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől és az Európa Tanácstól is elvárják. A határozat szerint Kijev megsérti az ukrán alkotmánynak az orosz nyelv szabad fejlődésére és használatára, valamint az anyanyelvi oktatáshoz való jogra vonatkozó rendelkezéseit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom