Külföld

Az oltóanyagok beszerzése lesz a portugál elnökség fő kihívása

Számos feladatot is kijelölt az Európai Parlament Lisszabonnak

A portugál soros elnökség legfontosabb feladata az elegendő oltóanyag beszerzése, valamint visszaállítani a polgároknak az unió intézményeibe és eszközeibe vetett bizalmát – jelentette ki Gál Kinga az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az oltóanyagok beszerzése lesz a portugál elnökség fő kihívása
Gál Kinga garanciákat vár arra, hogy a jogállamiság nem lesz zsaroló eszköz
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A portugál soros elnökség munkaprogramjáról vitáztak tegnap az Európai Parlament plenáris ülésén. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében leszögezte: fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltásokat, mert egyre nagyobb különbség mutatkozik az egyes tagállamok közt a beoltottsági arányban. Hozzátette, hogy a gyártókkal megkötött szerződések keretében 2,3 milliárd adag vakcina áll majd az EU rendelkezésére, amiből az unió­val szomszédos régiókat is tudják majd segíteni. Kiemelte ugyanakkor, hogy a határlezárások értelmetlenek, mert az egységes piacot teszik működésképtelenné.

Antonio Costa portugál miniszterelnök, a soros tanácselnökséget képviselve ismertette elnökségi programjának fő pontjait. Ennek értelmében prioritást kap a gazdasági helyreállítás és a járvány leküzdése, de figyelmet kell fordítani továbbra is a hosszú távú kihívásokra, mint a klímaváltozás és a digitalizáció. A migráció kapcsán közölte, közös fellépés szükséges, és folytatni kell a munkát az új migrációs csomaggal, egyben szem előtt tartva a legális bevándorlásban lévő lehetőségeket.

Ma az érdekli a polgárokat, hogy visszakapják a járvány előtti életüket és ha ennek a beoltottság a feltétele, akkor jogos a kérdés: mikor lesz elegendő oltóanyag – mondta Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke felszólalásában. Szerinte érthetetlen, hogy míg az unión kívül már millióan kapták meg a vakcinát, addig Európában mindig hiány van belőle. A képviselő továbbá kifejtette, hogy a járvánnyal kapcsolatos teendők mellett további feladata lesz a portugál elnökségnek a külső határok fokozott védelme és az illegális bevándorlás visszaszorítása. Felhívta a figyelmet, hogy a jogállamisági vizsgálódások sem válhatnak a zsarolás eszközévé, és erre garanciákat is várnak. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a portugál elnökség alatt lezárul a hazánkkal szembeni 7-es cikk szerinti eljárás. Rámutatott arra is a Minortiy SafePack elutasítása kapcsán, hogy a kisebbségvédelem a jogállamiság része, és ha ezzel a bizottság nem kíván foglalkozni, akkor hiteltelenné válik a számonkérése.

Uniós csúcs a vakcinabeszerzésről

Az Európai Unió állam- és kormányfői ma videókonferencia keretében vitatják majd meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések összehangolását, valamint a vakcinabeszerzés felgyorsításának lehetőségeit. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek hétfőn küldött meghívólevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltások megkezdésével biztatóbbak a kilátások, de meg kell őrizni a fegyelmet, egyben folytatni kell a tesztelést és az oltási kampányokat. Ehhez hozzáfűzte, hogy a jelenleg kettő, közösségi szinten engedélyezett oltóanyag mellett, rövid időn belül további négy vakcinatípus is uniós forgalmazásba kerül majd. Továbbá téma lesz még a csúcstalálkozón a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetősége, valamint vakcinaútlevelek alkalmazásának feltételei.
(SI)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom