Külföld

Erőd lett a Capitolium Joe Biden beiktatására

Közlekedési lezárások, biztonsági ellenőrzőpontok és a Nemzeti Gárda huszonegyezerfelfegyverzett tagja biztosítja az Egyesült Államok következő elnökének eskütételét

Páratlan mértékű biztonsági lépésekkel készülnek Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok következő elnökének beiktatására. Huszonegyezer felfegyverzett gárdista védi az erőddé változtatott Capitoliumot.

Erőd lett a Capitolium Joe Biden beiktatására
Az amerikai kongresszus épületét és a környező utcákat is ellepték a fegyveres gárdisták, az FBI szerint erőszakos tüntetések lehetnek Washingtonban
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Beiktatják ma hivatalába a demokrata Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét. Az ünnepséget 1937 óta január 20-án tartják, általában délelőtt fél tizenkettőkor kezdve a programot. A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet miatt alig engednek be nézőket, míg a Capitolium január 6-i ostroma miatt a Nemzeti Gárda több mint huszonegyezer tagja biztosítja majd a beiktatást.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban. Erre utalnak legalábbis több szélsőjobboldali szervezet internetes csoportjainak üzenetváltásai.

A Nemzeti Gárda létrehozott egy több háztömb távolságra kiterjedő védett zónát a Capitolium körül, amelybe csak bizonyos ellenőrzőpontokon lehet belépni. Magát az épületet pedig állandóan teljes katonai felszerelésbe öltözött gárdisták és szögesdrótos kerítés védi. Az amerikai kongresszus épülete gyakorlatilag katonai bázissá változott, a Nemzeti Gárda tagjait a Capitolium menzáján és más kiüríthető helyiségekben szállásolták el. Külön tájékoztatták a média munkatársait, hogy senki nem vihet be a biztonsági zónába golyóálló mellényt, gázmaszkot vagy sisakot. Washington polgármestere bejelentette, hogy tizenhárom metróállomást, és négy nagyobb hidat is lezárnak, valamint szüneteltetik a városon keresztülhaladó vonat- és buszjáratokat.

Az elnököt a Legfelsőbb Bíróság főbírája, John Roberts esketi fel, majd Joe Biden beszédet fog tartani, amelynek részleteit egyelőre titokban tartják. Az ünnepségen részt vesz Leo J. O’Donovan katolikus pap, az áldást pedig Silvester Beama metodista lelkipásztor mondja majd el. A beiktatáson Lady Gaga énekli el az amerikai nemzeti himnuszt. A ceremónián várhatóan mindössze ezren vesznek majd részt, a kongresszus tagjai és az általuk meghívott vendégek. Szintén eltér a megszokottól, hogy Donald Trump nem vesz részt Joe Biden ünnepségén. Az utolsó elnök, aki nem volt hajlandó részt venni az utódja beiktatásán, Andrew Johnson volt 1869-ben. Donald Trumpnak egyébként hívei virtuális második elnöki beiktatást szerveznek, melyen 68 ezren jelezték részvételi szándékukat.

Az amerikai kongresszus épületét, és a környező utcákat is ellepték a fegyveres gárdisták, az FBI szerint erőszakos tüntetések lehetnek Washingtonban
Fotó: AFP/Angela Weiss

A beiktatást követően házastársaik is csatlakoznak az elnökhöz és Kamala Harris alelnökhöz, majd Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt elnökök és házastársaik kíséretében ellátogatnak az arlingtoni nemzeti temetőbe, ahol megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját. Ezt követően Joe Biden katonai kísérettel vonul a Fehér Házhoz. Este a hagyományos bálok helyett az Amerika ünneplése című nagyszabású rendezvényt követhetik figyelemmel a nézők online és a tévéadókon.

Időközben egyébként megkezdődött a Joe Biden által egyes kulcsfontosságú kormányzati tisztségekre jelölt személyek meghallgatása a szenátus illetékes bizottságaiban.

Kapcsolódó írásaink