Külföld

Megegyezett Macron a muszlim vezetőkkel

A köztársasági értékek elismerését is rögzíti az elfogadott charta

Több hónapnyi vita után hétfőn megállapodott a francia állam és a franciaországi muszlimok legfőbb vallási szervezete az iszlám vallásgyakorlás szervezeti alapjairól. Az elfogadott dokumentum rögzíti a demokratikus értékek tiszteletben tartását, valamint azt, hogy az iszlám vallás nem politikai mozgalom.

Megegyezett Macron a muszlim vezetőkkel
Emmanuel Macron
Fotó: AFP

Méltatta a francia muszlim vezetőket Emmanuel Macron francia államfő, miután a legfőbb franciaországi muzulmán szervezet, a muzulmán vallás francia tanácsa (CFCM) hétfőn elfogadta az iszlám alapelveinek chartáját, amelynek célja a radikális tanok terjesztésének visszaszorítása.

Az AFP hírügynökség közlése szerint a dokumentum lefekteti az európai iszlám vallásgyakorlás szervezeti alapjait. Az okirat egyúttal keretet biztosít a franciaországi imámok nemzeti tanácsa számára, amelynek feladata az imámok hitelesítése lesz. Macron szerint a dokumentum elfogadása egyértelmű és határozott elköteleződés a köztársasági értékek mellett.

Mohammed Moussaoui, a CFCM elnöke szerint a charta egyértelműen kimondja, hogy a muzulmán hit alapelvei tökéletesen összeegyeztethetők a köztársaság elveivel. Hozzátette, hogy a szervezethez tartozó nyolc, az iszlám különféle ágait képviselő szövetség elfogadta az alapokmányt, további három aláírásra még várnak.

A dokumentum hitet tesz a francia szekuláris állam tisztelete, a nők egyenjogúsága mellett, valamint elítéli többek között a kényszerházasságokat. Szabályozza a vallásoktatást, illetve a külföldről érkező támogatások ellenőrzését, a külföldi imámok tevékenységének engedélyeztetését.

A dokumentum elutasítja a vallás politikai célokra való felhasználását, a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formáját, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy a mecseteket nem politikai nézetek terjesztésére hozták létre. Azok a muszlim vallási közösségek, amelyek nem fogadják el a charta alapelveit, szankciókra és a hatóságok fokozott figyelmére számíthatnak.

Macron hétfőn az Elysée Palotában beszélt arról is, hogy a francia hatóságok mintegy háromszáz, Törökországból, Marokkóból és Algériából származó imám kitoloncolását tervezik. A közelmúltbeli franciaországi terrortámadások következtében az államfő egyre nagyobb nyomást gyakorol a franciaországi muzulmán vezetőkre annak érdekében, hogy ők is vegyék fel a küzdelmet a külföldi befolyás, a radikalizáció és a politikai iszlám ellen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom