Külföld

Komoly kihívások várnak Laschetre

A CDU továbbra is megosztott, ráadásul minden felmérés azt mutatja, hogy a relatív többség inkább Södert látná szívesen a kereszténydemokraták kancellárjelöltjeként

Legyőzte ugyan Friedrich Merzet, de a párt elégedetlen konzervatív felével együtt kell működnie Armin Laschetnek a német sajtó elemzései szerint. A felmérések alapján a kan-cellárjelöltség nem fog könnyen az ölébe hullani.

Komoly kihívások várnak Laschetre
Párharc előtt: Markus Söder online és Armin Laschet élőben a CDU kongresszusán
Fotó: AFP/Federico Gambarini

Képes lehet a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) különböző táborainak összetartására Armin Laschet újonnan megválasztott pártelnök – véli a Forsa hétfőn megjelent kutatásában megkérdezettek 56 százaléka. Az észak-rajna–vesztfáliai tartományi vezető a CDU-tagság körében még jobban áll, a felmérés szerint 71 százalékuk szerint pártelnökként sikeresen foghatja össze a jobbközép kormánypártot. A második fordulóban alulmaradt riválisa, Friedrich Merz csak a tagság 17 százaléka szerint lenne erre képes. Ami az általános véleményt illeti: a választásra jogosultak 41 és a CDU-tagok 57 százaléka tartja összességében jó választásnak Laschetet. A múlt péntek-szombati kongresszuson egyébként szoros eredmény született a második fordulóban: Laschet 521, Merz pedig 466 voksot kapott.

Hiába örül azonban a többség Laschet megválasztásának, úgy néz ki, esetében szakítanának azzal a bevált „hagyománnyal”, hogy a CDU elnöke a kancellárjelölt is egyben.

A Forsa kutatása szerint a választásra jogosultak 36 százalékának favoritja Markus Söder bajor kormányfő, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Laschetet 21 százalék, Jens Spahn egészségügyi minisztert tíz százalék, Merzet pedig három százalék támogatná. A CDU tagságában még nagyobb a különbség az élen: 51 százalék indítaná Södert és 25 Laschetet.

Hasonló a helyzet a többi friss felmérésnél is. A ZDF felmérése szerint a németek 54 százaléka tartja a kancellári tisztségre alkalmasnak Södert, 28 százalék pedig Laschetet. A Focusnál Söder 43 százalékon áll, Laschet 12-n, Spahnt pedig 8,7 százalék jelölné. A bajor kormányfő a The Pioneer portálnak azt mondta, nem szabad az ilyen felmérések jelentőségét túlértékelni vagy úgy kezelni őket, mintha stabil alapot jelentenének a következő kormányhoz.

A The Pioneer német hírportál elemzése szerint nagyon is fontosak a közvélemény-kutatások, Laschetnek ugyanis ezeken is jól kell szerepelnie, ha erős pártelnök akar lenni. Nem szabad idő előtt feladnia a küzdelmet a kancellár-jelöltségért.

Az új pártelnök fontos feladatai közé tartozik az is, hogy a következő kormányalakításig megtanuljon együttműködni Angela Merkel kancellárral. Felidézték, elődje, Annegret Kramp-Karrenbauer többek között abba bukott bele, hogy Merkel mellett gyakorlatilag láthatatlan volt. Laschet a pártban nem másodhegedűs, hanem az első ember, a kancellárnak tehát teret kell adnia neki is.

Folytatnia kell a jó együttműködést a testvérpárttal is, amit aligha könnyít meg a Söderrel való rivalizálás. A The Pioneer emlékeztetett arra, hogy fontos bázis volt Laschet győzelméhez az általa irányított tartomány, ám az elnökválasztás második fordulójában csak 52 százalékos győzelmet aratott Friedrich Merz felett, tehát az ő támogatóit is meg kell szólítania, újra kell egyesítenie a CDU-t. Egy másik cikkben a portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a Merz fő bázisát jelentő keletnémet CDU-tagság rendkívül elégedetlen a párt irányvonalával. Amiatt pedig különösen csalódottak, hogy nem Merz nyert, akit a felmérések szerint a tagság többsége támogatott. Egy szavazójának megfogalmazása szerint a „Merz-korszak” talán véget ért, az általa felvetett témák azonban nagyon is az asztalon maradnak a CDU-ban. Ha kancellárjelölt akar lenni, láthatóbbá kell válnia az országos politikában, ehhez pedig „magának kell ácsolnia a színpadot”, nem elég, ha csak annyit időt tölt Berlinben, mint eddig. Ehhez kapcsolódik az is, hogy fel kell oldania a „Düsseldorf–Berlin-dilemmát”, magyarul, tartományi szinten gondoskodnia kell az utódlásról.

Kapcsolódó írásaink