Külföld

Döntő szavazás elé nézhet Conte

Szigorú migrációs politikája miatt újabb eljárás indult Matteo Salvini ellen, aki szerint a kormányfő „a Marson él, ha azt hiszi, az olaszoknak rá van szükségük”

Estébe nyúlóan vitáztak, majd szavaztak az olasz alsóházban arról, mi legyen Giuseppe Conte kormányának sorsa. A miniszterelnök csaknem egy órán át győzködte a törvényhozás tagjait. Érvényesült a papírforma, de ma jön a neheze.

Döntő szavazás elé nézhet Conte
Giuseppe Conte majdnem egyórás beszédben kérte az alsóház támogatását
Fotó: AFP/Filippo Attili

Akkor sem készül lemondani Giu­seppe Conte olasz kormányfő, ha nem szerez abszolút többséget a parlament két házában. A politikus erről vasárnap este beszélt, mielőtt a törvényhozás támogatását kérte – tegnap az alsóházét, ma a szenátusét. Minderre azért kényszerült a formailag pártfüggetlen, valójában baloldali politikus, mert kivonta a kormányból a minisztereit az Italia Viva nevű kis párt, amelyet a szociáldemokratákból kivált Matteo Renzi volt kormányfő alapított. Renzi hetek óta nyomást gyakorolt Contéra többek között amiatt, mert szerinte túl nagy mértékben vonta saját hatáskörében a titkosszolgálatok feletti ellenőrzést, valamint nem adott elég beleszólást a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő alap elköltésének megtervezésébe.

Képviselőházi beszédében Conte az országnak okozott kárnak nevezte a járvány idején kirobbantott válságot. „Aki a szívén viseli az ország sorsát, segítsen, hogy a kormány minél előbb újraindítsa munkáját, együtt vezessük ki az országot a pandémiá­ból” – mondta. Conte ötvenöt percen keresztül beszélt, az ANSA hírügynökség szerint tizennégyszer szakította meg taps a beszédét, de a füttyszó sem maradt el. Végül 321-en támogatták, 259-en ellene szavaztak, és 27-en tartózkodtak.

Az olasz sajtóban számos találgatás megjelent azzal kapcsolat, milyen módon erősítette meg támogatottságát Conte. A La Repubblica szerint a kormányfő kakukkhoz hasonlóan fészkelte be magát a kormányhoz tartozó Öt Csillag Mozgalom „fészkébe”, a La Stampa pedig úgy tudja, Conte „titkosszolgálati, egyházi, szabadkőműves” kapcsolatait is bevetette, hogy minél több szenátort rávegyen a kormány fenntartására.

Ma a sajtó szerint még nehezebb dolga lesz Conténak, mivel a felsőházban – Renzi pártja nélkül – legfeljebb valamivel több mint százötven szenátorra számíthat. Az Italia Viva jelezte, hogy tagjai tartózkodni fognak, így a kormánynak kevesebb szavazat is elég a többség eléréséhez.

Matteo Salvini az Il Tempónak azt mondta, Conte játszmája a következő hetekben dől el, amikor a parlamenti bizottságokban is többséget kell szereznie. „Conte a Marson él, ha azt hiszi, az olaszoknak rá van szükségük” – közölte a Liga elnöke.

Salvini ellen egyébként a tegnapi sajtójelentések szerint újabb eljárás indult, ezúttal rágalmazás miatt. Az egykori belügyminiszter bűnözőnek és az emberkereskedők cinkosának nevezte Carola Racketét, a Sea-Watch 3 civil hajó kapitányát, aki engedély nélkül kötött ki az olasz partokon illegális bevándorlókkal a jármű fedélzetén – idézte fel az MTI.

Kapcsolódó írásaink