Külföld

Hazánk szempontjából jó döntés született

Integratív politikus került a CDU élére Armin Laschet megválasztásával Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint. A szakértő úgy látja, az új pártvezetőnek sokat kell tennie a keleti tartományok megnyeréséért, és elképzelhető, hogy Markus Söder lesz az uniópártok kancellárjelöltje.

Hazánk szempontjából jó döntés született
Molnár Tamás Levente
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mire számíthat a és Németország Armin Laschet párt­elnökségétől?

– A szeptemberi szövetségi parlamenti választások előtt rendkívül fontos lesz, hogy az uniópártok egységet sugározzanak. Laschet elsődleges célja ezért jelenleg a CDU és a CSU közötti harmónia megőrzése. Az uniópártok rendre szavazókat veszítenek, ha a konfliktusaikat a nyilvánosság előtt vitatják meg. Figyelembe kell venni azt is, hogy a CDU népszerűsége nagyrészt Merkelnek köszönhető, a támogatottság az ő távozásával visszazuhanhat.

– Az észak-rajna–vesztfáliai kormányfő volt a legnépszerűtlenebb a három pártelnökjelölt közül a németek körében végzett felmérések alapján. Mennyi az esély arra, hogy végül más lesz az uniópártok közös kancellárjelöltje?

– A CDU valószínűleg megvárja a márciusi baden-württembergi és rajna-vidék–pfalzi tartományi választások eredményeit, illetve figyelemmel követi a felméréseket, hogy kiderüljön, a szavazóbázis mit szól Laschet elnökségéhez. A CDU új vezetőjének sokat kell tennie azért, hogy a választókerületekben, különösképpen a keleti tartományokban is támogatókat szerezzen. Amennyiben a helyzet nem javul, a CDU felkérheti Markus Söder CSU-elnököt a kancellárjelöltségre.

– Magyarország számára jó Laschet megválasztása?

– A magyar vezetés a három jelölt közül Laschettel járt a legjobban. A német–magyar kapcsolatokban néha előkerülnek viták, például a migrációs politikában. Laschet egy olyan vezető, aki megpróbál mindenkit integrálni, a központtól távolodó erőket igyekszik megzabolázni, de nem várhatók tőle markáns kiszólások. Laschet integratív felfogását pozitívnak látom.

Kapcsolódó írásaink