Külföld

„Brüsszel tehetetlensége veszélyezteti az EU belső piacát”

Az Európai Parlament plenáris vitát folytatott az egységes piac megerősítéséről és a szolgáltatások szabad mozgásának jövőjéről. A vita kiindulópontja, hogy a koronavírus-világjárvány okozta válság következtében kiemelt fontosságot nyertek a szolgáltatási ágazatban rejlő növekedési és munkahelyteremtési lehetőségek. Az EP szerint meghatározó helyen kell állnia a politikai napirendben a szolgáltatások szabad mozgásának az egységes piacon belül. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte a javaslatokat, és kiemelte: hosszú ideje minden jel arra mutatott, hogy modernizálni kell a szolgáltatási irányelvhez kapcsolódó végrehajtási intézkedéseket és tagállami útmutatásokat, hogy azok megfelelhessenek a jelenlegi kihívásoknak.

„Brüsszel tehetetlensége veszélyezteti az EU belső piacát”
Tóth Edina fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

„A járvány következtében belső piacunk sajnos csaknem összeomlott, ami részben a megkésett uniós válasznak köszönhető. Leállt többek között például az egészségügyi szolgáltatásoknak és termékek áramlása” - mutatott rá a fideszes politikus.

Az EP-képviselő szerint szomorú, hogy továbbra is számos példát láthatunk a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok alkalmazására. Ide tartozik a termelőknek fizetett árak csökkentése, különösen a romlandó termékek esetében. A nem hatékony uniós végrehajtás káros következményekkel járt mind a fogyasztókra, mind a szolgáltatókra nézve.

Tóth Edina szerint csak közös erőfeszítéssel valósítható meg az egységes piac, ezért összehangoltabb megközelítésre van szükség az információmegosztás tekintetében.

„Határozottabb jogérvényesítési fellépésre szólítom fel a Bizottságot! Megfelelően kell kihasználni a teljes eszköztárat, továbbá a végrehajtás elégtelensége nem akadályozhatja az európai polgárok lehetőségeit és az európai gazdaság versenyképességét” - zárta felszólalását Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom