Külföld

Gál Kinga: Az EB sokadjára hagyja cserben a nemzeti kisebbségeket

Az Európai Bizottság sokadjára hagyja cserben a hagyományos nemzeti kisebbségeket, felháborító hogy a testület nem hajlandó semmilyen nemzeti kisebbségvédelmi jogszabályt alkotni annak ellenére, hogy a Minority Safepack európai kezdeményezést közel másfél millió polgár támogatta - olvasható Gál Kinga a Fidesz-KDNP uniós parlamenti delegációjának elnökének sajtónyilatkozatában. 

Gál Kinga: Az EB sokadjára hagyja cserben a nemzeti kisebbségeket
Gál Kinga
Fotó: Európai Parlament

 A politikus szerint a bizottság nem vette komolyan a kezdeményezést - amelynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek - annak ellenére, sem hogy hitelessége és polgárainak bizalma forog kockán.

„Számtalanszor halljuk Vera Jourová biztost a jogállamiságról, emberközeli unióról beszélni. Azonban amikor ez végre megvalósíthatóvá válna, a bizottság kihátrál, polgárainak védelme pedig üres beszéd marad” - hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy „Európa csak akkor maradhat igazán erős, ha erős identitással rendelkező erős nemzetek alkotják”. Hozzátette: az európai kulturális örökség védelmének hiánya és feladása az európai identitás védelmének hiányát és feladását eredményezi„.

Gál Kinga tájékoztatott, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának vezetősége nevében - számos képviselő támogatásával - levelet intéz az üggyel kapcsoltban az Európai Bizottság elnökéhez és alelnökéhez.

 Vincze Lóránt, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének uniós parlamenti képviselője a testület hétfői plenáris ülésének a kulturális örökség európai évéről szóló vitájában hangsúlyozta: a kulturális örökség támogatása az EU alapvető feladata, mert meghatározó szerepe van a jövő alakításában.

A nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok számára, azonban a kulturális javak megőrzése és továbbörökítése nap, mint nap áldozatot követel, annak ellenére, hogy nyelvükkel és hagyományaikkal évszázadok óta gazdagítják Európát - jelentette ki.

Mint mondta, a múlt év optimizmussal zárult, mivel az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, azonban az Európai Bizottság lényegeben elutasította azt, így elmulasztva egy kiváló lehetőséget arra, hogy intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot e téma iránti elköteleződéséről, hátat fordítva az őshonos kisebbségek ügyének.

Kapcsolódó írásaink