Külföld

Armin Laschetet választották a CDU elnökének

Folytatódik Angela Merkel politikája Németországban, a kereszténydemokraták új vezetője összefogást sürgetett, valamint kiemelte, az uniónak szüksége van Magyarországra

Ahogyan három évvel ezelőtt, ezúttal is a második körben, szoros eredménnyel dőlt el a Kereszténydemokrata Unió elnökválasztási versenye. A kormánypártot Anne­gret Kramp-Karrenbauer után Armin Laschet fogja vezetni, aki valószínűleg a kancellár által kijelölt úton halad tovább.

Armin Laschetet  választották  a CDU elnökének
A német kormánypárt konzervatív szárnyát is maga mellé állítaná Armin Laschet
Fotó: AFP/Pool/Odd Andersen

Észak-Rajna–Vesztfália tartomány miniszterelnökére szavazott a legtöbb jelölt a CDU digitális pártkongresszusán szombaton. Az első körben Friedrich Merz volt frakcióvezető győzött 385 szavazattal, szorosan mögötte végzett Armin Laschet 380 szavazattal, míg a harmadik a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságát vezető Norbert Röttgen lett 224 szavazattal. Mivel senki nem kapta meg az abszolút többséghez elég voksot, második kört tartottak, ahol már csak Laschet és Merz volt versenyben. Ahogyan az várható volt, Röttgen szavazóinak többsége Laschetre voksolt, aki 521 szavazattal megnyerte a CDU elnökválasztást, Merz 466 szavazatot kapott. A delegáltaknak levélszavazat útján is meg kell erősíteniük döntésüket, hivatalos végeredmény január 22-re várható.

Megválasztása után Laschet megköszönte a CDU-nak a bizalmat, méltatta Angela Merkel kancellárt, és bejelentette, hogy indulna a kancellári posztért is. Tisztában vagyok a pártelnökséggel járó felelősséggel – tette hozzá, úgy folytatva: mostantól a közelgő tartományi, illetve a szeptemberi Bundestag-választásokra kell összpontosítani. Laschet Merzhez fordulva közölte: szeretne közösen eredményeket elérni a politikussal.

A ZDF csatornának nyilatkozva Laschet a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: Magyarországra és Lengyelországra szüksége van az Európai Uniónak, azt viszont nem akarja, hogy a szélsőjobboldal felé sodródjon a két ország. Hozzátette: az Európai Néppártnak világos feltételei vannak, amelyeket meg fognak követelni Orbán Viktor magyar miniszterenöktől.

Friedrich Merz nem beszélt arról, hogy részt akar-e venni a CDU munkájában 2018 utáni újabb elnökválasztási veresége után. Gratulált viszont Laschetnek a győzelemhez, valamint azt mondta: az elmúlt hónapok mindannyiuk számára rendkívül fárasztó volt. Röttgen hangsúlyozta: minden erejével támogatni fogja a CDU új elnökét.

A szavazás előtt mondott beszédében az 59 éves Laschet kiemelte a szolidaritás és az integráció jelentőségét. Az amerikai elnökválasztás után lezajlott eseményekkel kapcsolatban felszólalt a szélsőségesség ellen, mint mondta: „Nem engedjük, hogy a szélsőjobboldal elpusztítsa hazánkat.” Szerinte nem megosztani kell a társadalmat, hanem megoldásokat és kompromisszumokat kell keresni. Laschet ismét hitet tett a középutas politika mellett.

Másodikként a 65 éves Merz szólalt fel, aki hangsúlyozta: tizenhat éves korában egy olyan CDU-ba lépett be, amelynek elvei voltak, és szenvedélyesen harcolt is értük. Szerinte a politikai vitát vissza kell terelni középre. A külügyi bizottságot vezető, 55 éves Röttgen ismét sürgette párt digitalizációját, fiatalossá tételét és a nők nagyobb politikai szerepvállalását.
A jelöltekhez intézett kérdések ideje alatt harmadikként, meglepetésre a Laschetet támogató Jens Spahn egészségügyi miniszter jelentkezett be, aki kérdés helyett kampánybeszédet mondott a tartományi kormányfő mellett. A lépést sokan kritizálták a párton belül is, később a tárcavezető a Twitteren bocsánatot kért a lépésért.

A Reuters hírügynökségnek Merz a kongresszus után kijelentette: „Felajánlottam az új pártvezetőnek, hogy csatlakozom a jelenlegi szövetségi kormányhoz, átvéve a gazdasági tárcát.” A posztot jelenleg Peter Altmaier tölti be. Nem sokkal később a kancellári hivatal közölte: Angela Merkel nem tervezi a kormány átalakítását.

Az új elnök mellett szombaton egyébként megválasztották a CDU elnökhelyetteseit, valamint a pártelnökség új tagjait. Elnökhelyettes lett Jens Spahn, Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter, Volker Bouffier hesseni kormányfő, Silvia Breher Bundestag-képviselő és Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter. Norbert Röttgent a pártelnökség tagjává választották.

Bízik az együttműködés folytatásában Orbán Viktor


„Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar–német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez. Ennek szellemében várakozással tekintek az előttünk álló közös munka elé, és biztosíthatom, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására” – írta Orbán Viktor kormányfő Armin Laschetnek gratulálólevelében. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: a Fidesz elnöke bízik abban, hogy hamarosan lehetőségük nyílik személyesen is egyeztetni a Magyarország és Németország előtt álló kihívásokról. A Twitteren gratulált a CDU új elnökének Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is. Gyorselemzésében az Alapjogokért Központ a Facebookon közölte: Laschet győzött, de a kancellári pozíció még messze van, magyar szempontból mindenesetre ő jelenti a legjobb választást. Mint írták, a CDU új elnöke jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália pedig a legnagyobb magyarországi befektetők közé tartozik.

Európa barátja a kormánypárt élén

Armin Laschet a nyugat-németországi Aachenben született 1961-ben, római katolikus családba. Vallóniából származó édesapja szénbányász, majd iskolai tanár, később igazgató volt. A német mellett Laschet anyanyelvi szinten beszél franciául, jogi tanulmányai Bonnban és Münchenben végezte, újságíróként is dolgozott. Feleségével három gyerekük van. A politikus 1994 és 1998 között Bundestag-képviselő, 1999-től 2005-ig európai parlamenti képviselő volt. Visszatérve Észak-Rajna-Vesztfáliába több miniszteri posztot is betöltött, 2017-től a tartomány miniszterelnöke. Laschet Európa-barát politikus, Merkel szövetségese, egyes szociális és pénzügyi kérdésekben konzervatív, ellenezte például a melegházasságot lehetővé tevő törvényt.

Röviden


Ausztria számára fontos, hogy Németország tovább fejlődjön, erre pedig a CDU a legjobb garancia – írta Sebastian Kurz szombaton a Twitteren. Az osztrák kancellár gratulált Armin Laschetnek a pártelnökké választásához, valamint kiemelte: országa gazdaságilag és személyesen is szorosan kötődik Németországhoz, amely az Európai Unió egyik legfontosabb szereplője.

Folytassuk együtt a német uniópártok sikertörténetét – közölte Laschetnek írt gratulációjában Markus Söder. A Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető bajor kormányfő mikroblogjának bejegyzésében hangsúlyozta, várja a közös munkát a CDU új elnökével. Söder szerint mindkét pártnak azon kell dolgoznia, hogy jó eredményeket érjenek el a választásokon.

Olaf Scholz szerint jó hír, hogy végre tisztázódott a CDU új elnökének személye. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a Welt am Sonntagnak nyilatkozva gratulált Laschetnek, valamint hozzátette: várja, hogy együtt dolgozzanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is.

Laschet megválasztása jó hír Franciaország és Európa számára – mondta Clémet Beaune francia Európa-ügyi miniszter a Welt am Sonntagnak.
A tárcavezető szerint a CDU új elnöke Franciaország barátja és elkötelezett európai. Hozzátette, hogy a szeptemberi német választások eredménye egész Európa számára kiemelt fontosságú lesz.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom