Külföld

Egyre többen állnak ki Friedrich Merz mellett

Folytatni kell Angela Merkel kancellár politikáját Markus Söder bajor kormányfő szerint – Gyengeségeiről beszélt a CDU pártkongresszusán Annegret Kramp-Karrenbauer

Legszívesebben Friedrich Merzet látná a CDU élén Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke. Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő pártelnök búcsúbeszédében közölte: tudja, hogy csalódást okozott.

Egyre többen állnak ki Friedrich Merz mellett
Rövid elnöksége végéhez ért Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: AFP/POOL/Odd Andersen

Elkezdődött tegnap a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 33. pártkongresszusa, amelynek második napján digitálisan szavaznak a CDU új elnökének személyéről. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt online rendezik meg, személyesen csupán a jelöltek, illetve pártvezetők vesznek részt rajta, a delegáltak otthonaikban követik az eseményeket.

Köszöntőjében Angela Merkel kancellár elmondta, hivatali ideje alatt Németország számos kihívással szembesült, és mindig megerősödve került ki a válságból, amely a CDU-nak is köszönhető. A kormányfő szerint országa a koronavírus okozta krízis után is képes lesz új erőre kapni.

Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő pártelnök búcsúbeszédében a lemondásához vezető eseményekkel kapcsolatban elmondta: a tavaly februári, türingiai kormányalakítás körüli vita során úgy érezte, nincs elegendő tekintélye és támogatottsága ahhoz, hogy a CDU sértetlenül át tudja vészelni a helyzetet. Tudom, hogy sokan többet vártak tőlem, csalódást okoztam a hibáimmal – tette hozzá.

A CDU elnöki posztjára Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő, Friedrich Merz volt frakcióvezető, illetve Norbert Röttgen külügyi bizottsági elnök pályázik.

A merkeli politika végét jelentené, ha a konzervatív Merzet választanák pártelnöknek, aki mellett egyre többen kiállnak. Támogatásáról biztosította a politikust a CDU ifjúsági szervezetét, a Junge Uniont vezető Tilman Kuban, aki az RTL csatornának elmondta: Merz pártelnöksége jót tenne a demokráciának. Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök a Bild című lap szerint a baden-württembergi küldöttek találkozóján közölte, hogy Merzre fog szavazni.

A CDU igazgatótanácsa csütörtök este kiadott nyilatkozatában kiemelte: a párt Merkel távozása után is vezető politikai szerepet kíván betölteni. Az új elnök megválasztása után is szükség van felelősségtudatra, cselekvőképességre és egységre a pártban – írták. Paul Ziemiak pártfőtitkár a Die Welt szerint közölte: bármelyik jelölt is győz, az igazgatótanács és a párt elnöksége közösen ki fog állni mögötte.

Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Funke médiacsoport lapjainak nyilatkozva felszólította a CDU-t, hogy őrizze meg Merkel örökségét. Aki úgy gondolja, hogy a kancellár politikájával szakítva megnyerheti a választásokat, téved – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Szoros a verseny a CDU-elnökségért

ĀA Kereszténydemokrata Unió delegáltjai az új vezető megválasztásával döntenek arról is, hogy a merkeli irányvonalat viszi tovább a párt, vagy visszatér konzervatív gyökereihez