Külföld

Brüsszel Moszkvától vár segítséget

Az orosz fejlesztésű Szputnyik V. 2020 szeptemberétől van polgári forgalomban: a koronavírus elleni vakcinával először Oroszországban kezdtek oltani, de miután Brüsszel felsült a Pfizer és más nyugati gyártók oltóanyagának beszerzésével, már az Európai Unió is kezd odafigyelni a moszkvai termékre.

Brüsszel Moszkvától vár segítséget
A Szputnyik V elnevezésű orosz vakcina
Fotó: AFP/Serbian Interior Ministry

Oroszország februárban fogja kérni hivatalosan, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze vakcináját, melyet jelenleg már hét országban gyártanak. A minap Angela Merkel német kancellár is arról győzködte az orosz elnököt, hogy az oroszok kérjék a vakcina engedélyezését, és az Európai Gyógyszerügynökség is tárgyalásokat folytatott erről az orosz állami alappal, amely a Szputnyik V előállítását finanszírozta.

Brüsszel ugyanis hatalmas kudarcot vallott a koronavírus-vakcinák beszerzésében, túl kevés oltóanyagot kötöttek le a Pfizer-BioNtechnél, német sajtóhírek szerint azért, mert az unió soros elnökeként Angela Merkel a franciáknak akart gesztust tenni azzal, hogy a francia Sanofi oltóanyagából is rendel – a Sanofi azonban még nem rukkolt elő a vakcinájával. Ezért Brüsszel és Berlin is kétségbeesetten kapkod, megoldást keres a vakcinahiányra.

Kérdés persze, hogy az eddig az orosz vakcinát a nyugati gyártók üzleti érdekei miatt szidó brüsszeli bürokrácia és a nekik mindenben megfelelni akaró magyarországi baloldal mit szól majd, amikor az Európai Bizottság engedélyezi majd az orosz vakcinát, veti fel a kérdést az Origo.

A magyar kormány ellenben minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre. Ahhoz ugyanis, hogy újrainduljon a korlátozások nélküli élet, nélkülözhetetlen, hogy a lakosság többsége be legyen oltva a koronavírus ellen. A magyar kormány ezért a kínai és az orosz vakcináról is tárgyalt több másik nyugati fejlesztésű mellett.

Oroszország a saját fejlesztésű Szputnyik V vakcinájáról az elmúlt időszakban sorra állapodott meg EU-n kívüli országokkal, például Szerbiával (ahol a házelnök és a belügyminiszter is beoltatta már magát vele), Bosznia-Hercegovinával, Venezuelával vagy Argentínával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyelőre a Szputnyik V-ből nem lehet előállítani elegendő mennyiséget, ezért rövid távon a magyar kormány sem számolt vele.

A Szputnyik V és az oxfordi vakcinát kifejlesztő AstraZeneca szakemberei korábban azt is bejelentették, hogy közösen tesztelik a védőoltások kombinált változatát - vagyis azt, hogy első oltásként az AstraZenecáét, másodikként a Szputnyik V-t kapják meg az emberek. Ennek egyik oka, hogy egyelőre az AstraZenecának sem áll rendelkezésére megfelelő gyártókapacitás.

Kapcsolódó írásaink