Külföld

Alapjogokért: Magyar szempontból Laschet a legjobb választás

„Armin Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van. Magyar szempontból mindenesetre ô jelenti a legjobb választást” - írja a Facebookon közzétett gyorselemzésében az Alapjogokért Központ a német CDU vezetőválasztása kapcsán szombaton.

Alapjogokért: Magyar szempontból Laschet a legjobb választás
Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A CDU új elnöke jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália pedig a legnagyobb magyarországi befektetők közé tartozik, mutat rá az Alapjogokért, amely azt is kiemeli: Laschet mellett Friedrich Merz és Norbert Röttgen is indult a pozícióért, a mindent eldöntő második körbe már csak Merz és Laschet jutott be, utóbbi 521-466 arányban győzedelmeskedett végül.

„Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ő lesz majd a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellár-jelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon” - mutat rá az Alapjogokért, hozzátéve: Angela Merkel kancellár 16 évnyi kormányzás után biztosan nem indul újra.

„Bajorország első embere, a CSU-s Markus Söder népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az összes többi CDU-s politikusét veri, kérdés, hogy a kereszténydemokraták hozzájárulnak-e ahhoz, hogy ne az ő soraikból kerüljön ki a jobboldal következő kancellár-jelöltje” - teszi hozzá az elemzés, kiemelve: a választás azt mutatja, hogy a merkeli vonal érvényesült a CDU-ban, Laschet az ő centrista politikáját kívánja továbbvinni.

„A valódi politikai döntésre és értékválasztásra majd csak márciusban kerül sor, amikor a két párt közösen dönt, hogy kit küldjön versenybe szeptember 26-án az ország vezetéséért” - emlékeztet az Alapjogokért, amely azt is hangsúlyozza: Laschetnek a Fidesz EPP-ből való kizárásáról is nyilatkoznia kell majd hamarosan, a februári néppárti kongresszus előtt, márpedig a másik két jelölttel ellentétben ő nem nyilvánult meg kritikusan a Fidesszel kapcsolatban az elmúlt években.

Objektum doboz

.

Kapcsolódó írásaink