Külföld

Hidvéghi: Elfogadhatatlan és felháborító Jourová döntése

Cinikusnak és felháborítónak nevezte Hidvéghi Balázs pénteken az Európai Bizottság azon döntését, hogy nem veszik figyelembe az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméről szóló kezdeményezést.

Hidvéghi: Elfogadhatatlan és felháborító Jourová döntése
Hidvéghi Balázs kiosztotta Vera Jourovát
Fotó: MH/Purger Tamás

A fideszes EP-képviselő nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a kezdeményezés nagy sikerrel zajlott, a minimálisan előírt hét helyett tizenegy tagállamban is összegyűlt a szükséges számú aláírás, összesen több mint 1,1 támogató szignót sikerült összegyűjteni.

Hidvéghi Balázs emlékeztetett, hogy Európa-szerte 50 millió ember tartozik valamely nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez, ami a kontinens lakosságának több mint 10 százalékát jelenti. A kezdeményezés mellé rengetegen odaálltak: támogatta a magyar kormány és a magyar parlament, az RMDSZ és számos kisebbségvédelmi szervezet.

„Ennek ellenére az Európai Bizottság - élén a témafelelős Vera Jourovával - mai döntésével gyakorlatilag lesöpörte a kezdeményezést az asztalról. Ez felháborító, elfogadhatatlan és cinikus is, különösen, ha arra gondolunk, amikor a bevándorlók jogairól, vagy más, az európai lakosság elenyésző részét alkotó kisebbségek jogairól van szó, akkor Jourová a leghangosabb kisebbségvédő” - fogalmazott a magyar EP-képviselő.

Hozzátette: Jourová rendszeresen kioktatja a tagállamokat és a képviselőket kisebbségvédelmi ügyekben, akkor viszont, amikor egy ilyen, több mint 50 millió embert érintő ügyben kellene dönteni, egyszerűen nemet mond. Pedig az Európai Bizottság éppen azzal tehette volna a legtöbbet Európa sokszínűségének megőrzéséért, ha támogatta volna az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait védő kezdeményezést  - mutatott rá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom