Külföld

Jourová cserben hagyta az őshonos kisebbségeket

Nem indít jogalkotást az Európai Bizottság (EB) a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés alapján – derült ki a brüsszeli testület pénteki közleményéből.

Jourová cserben hagyta az őshonos kisebbségeket
Vera Jourová
Fotó: AFP

Emlékeztettek, a Minority SafePack az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés, amelyet több mint egymillió ember támogatott az aláírásával. A bizottsági közlemény úgy fogalmazott, „a befogadás és Európa gazdag kulturális sokszínűségének tiszteletben tartása az Európai Bizottság egyik prioritása és célkitűzése”. Mint írták, „a kezdeményezés eredeti, 2013-as előterjesztése óta eltelt években számos olyan intézkedés született, amely megoldást kínál a benne megfogalmazott javaslatokra”. „Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához” – tették hozzá.

A közleményben Vera Jourová, a testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke úgy fogalmazott, a bizottság elkötelezett a kisebbségek jogainak védelme iránt.

Az Európai Bizottság „semmibe veszi több mint egymillió európai polgár kérését, valamint az Európai Parlament állásfoglalását” – hangsúlyozta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője, a kezdeményező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.

„Az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. A bizottság vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1.123.422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt” – emlékeztetett. Vincze szerint válaszával az EB cserben hagyta az unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó ötven milliónyi polgárát. „Közülük több millió embert, akik saját országukban folyamatosan jogsérelem ért, most pedig az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, szintén hátat fordít nekik” – tette hozzá.

Szili: Az Európai bizottság kimutatta a foga fehérjét

„Az RMDSZ és a FUEN által kezdeményezett, 1,3 millió európai polgár által támogatott kisebbségvédelmi csomag polgári kezdeményezés ügyében döntött az Európai Bizottság. Döntésében az EP támogatása ellenére megismételte azt a határozatát, mely szerint nincs jogszabály-alkotási felhatalmazása a nemzeti kisebbségek védelmének ügyében” - mutat rá közleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: az EB döntése meghozatalakor nem vette figyelembe, hogy az ügy Európa lakosságának több mint 10 százalékát érinti.

„Határozatában hivatkozik különböző, a gender-, roma- , LMBTQ-stratégiákra, továbbá általános, a nyelvi, kulturális sokszínűséget védő szabályokra, melyek  részben kellőképen elasztikusak, így betartásuk nem kötelező, részben elégtelenek  a nemzeti kisebbségek védelmére. A kezdeményezés pontosan ennek hiányát hivatott szolgálni” - mutat rá Szili, hozzátéve: a Bizottság nem vállalta fel a politikai döntés meghozatalát. „Döntésével bizonyította, hogy az európai intézményi bürokrácia vezérli és nem a valós problémák megoldása. A polgári kezdeményezés, úgy tűnik, számukra csak egy demokratikus mutatványos bódé, ahol a forgatókönyvet ki tudja, kik írják. Ezzel elősegíti, hogy tovább nőjön a bizalmatlanság az európai polgárok és a brüsszeli adminisztráció között”.

A Bizottság ismét kimutatta foga fehérjét - zárul Szili közleménye.

A kezdeményezők szerint az Európai Bizottság hiteltelenné teszi az európai polgári kezdeményezés intézményét – az európai részvételi demokrácia egyetlen eszközét – azzal, hogy a jogalkotást már az ötödik sikeres kezdeményezés esetén utasítja el, ráadásul mellőzi az Európai Parlament társjogalkotóként hozott, háromnegyedes többséggel elfogadott felhívását, amelyet minden frakció többsége támogatott.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az egyik közösségi oldalon közétett véleményében kijelentette: az emberek Európája helyett a háttéralkuk Európája győzött.

„Elkeserítőnek tartom, hogy az Európai Bizottság elkaszálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést” - fogalmazott.

Szavai szerint az Európai Bizottság nem először „játssza el ezt a játékot”. A képviselő kijelentette, a bizottság korábban a csúcsjelölti rendszert tolta félre a helyi politikai elitek közötti alkuk kedvéért, most pedig 1,3 millió ember és az európai polgárok által közvetlenül választott Európai Parlament akaratát hagyta figyelmen kívül a politikai kinevezettekből álló bizottság. Véleménye szerint „botrányosan rossz üzenet” mindez az embereknek: „azt üzeni, hogy csináltok, amit akartok, majd mi zárt ajtók mögött eldöntjük, hogy mi lesz. Ma éppen az az 50 millió, hazájában a nemzeti kisebbségek tagjaként élő ember esett ennek áldozatul, akiknek a jogairól a Minority SafePack szólt volna - emelte ki a képviselő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom