Külföld

Az Európai Bizottság lassú vakcina-beszerzése miatt maradnak a korlátozások

Az Európai Bizottság (EB) „botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság lassú vakcina-beszerzése miatt maradnak a korlátozások
Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltás a fecskendőben a Fejér Megyei Szent György Kórházban Székesfehérváron 2021. január 5-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején - a várakozásokkal ellentétben - elmaradt az „eufória”.

„Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani” - hangsúlyozta.

Hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban.

„Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat - mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni” - emelte ki.

Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal „valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

Kapcsolódó írásaink

Túl vagyunk a második hullám csúcspontján

ĀMagyarországon december vége óta csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma - Éles kritikák érték Európai Bizottságot a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban - A kormány kampányt indít az oltásra jelentkezés ösztönzésére