Külföld

A pandémia miatt csak minimálisan estek vissza a migrációs adatok

A Migrációkutató Intézet lapunknak is eljuttatott legfrissebb gyorselemzésében az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex frissen megjelent adatai alapján járja körül a 2020 során Európába irányuló illegális migráció trendjeit.

A pandémia miatt csak minimálisan estek vissza a migrációs adatok
Migránsok szállnak buszra a Kanári-szigeteken
Fotó: DESIREE MARTIN / AFP

A tanulmány arra mutat rá, hogy bár a koronavírus-járványnak köszönhetően 2013 óta nem volt ilyen alacsony az illegális határátlépések száma, arányaiban nézve a pandémia csak minimális visszaesést eredményezett a számokban.

Az illegális bevándorlás fékezésében legalább ilyen fontos szerepet játszottak A görög kormány intézkedései, amelyek eredményeképpen az érkezők száma 76 százalékkal csökkent a kelet-mediterrán útvonalon. Szintén eredményeket tudott felmutatni a spanyol-marokkói együttműködés a nyugat-mediterrán térség viszonylatában, ahol 28 százalékkal kevesebb illegális határátlépés történt, mint 2019-ben.

Ugyanakkor ezeknek az eredményeknek ára is volt: a szigorodó görögországi migrációs politika miatt sok menedékkérő hagyta el illegálisan az országot és indult el a nyugat-balkán fele, ami így 78 százalékos növekedést produkált - írja a Migrációkutató Intézet.

Szintén fokozódott a nyomás a közép-mediterrán útvonalon, ahol a Frontex adatai 154 százalékos növekedést mutattak.

Az év legnagyobb vesztese pedig egyértelműen a nyugat-afrikai útvonalon fekvő Kanári-szigetek lettek, ahová nyolcszor annyi illegális bevándorló érkezett, mint 2019-ben.

Fontos változás volt 2019-hez képest - emeli ki a kutatás-, hogy jelentősen csökkent a nők és kiskorúak aránya a menedékkérők között. Ugyanakkor riasztó tendencia - írják-, hogy az olasz, spanyol és máltai partokat elérők között egyre nagyobb arányban képviselik magukat az észak-afrikai arab országok – Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom – állampolgárai.

Kapcsolódó írásaink