Külföld

Magángéppel utazott Afrikába két jobbikos karácsonykor

Párizsból indult magángéppel utazott karácsonykor a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég kilépett politikus és volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő. 

Magángéppel utazott Afrikába két jobbikos karácsonykor
Samu Tamás Gergő nem sokkal karácsony után a Közép-afrikai Köztársaságban
Fotó: Facebook/Samu Tamás Gergő

A választás, amit megfigyeltek, különösen fontos volt Oroszországnak: a Kreml az elmúlt években szinte a teljes titkosszolgálati arzenálját bevetette azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban - írja a hvg.hu.

Samu Tamás Gergő az Instagramon közzétett néhány fotót az afrikai útjáról, és tudatta követőivel, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban éppen választásokat tartanak, a közösségi oldalán nem írt arról, mit keres ott, noha a körülményekből könnyen ki lehet következtetni.

A fotókon nem látható, de a lap tudomására jutott: Samu nem egyedül utazott Afrikába. Vele tartott Szabó Balázs, a Jobbik újpesti képviselője is.

Objektum doboz

A jobbikos politikusokat szállító repülő a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult két nappal szenteste után (erről Samu bőrfoteles-magángépes fotót tett közzé), a légiközlekedést monitorozó Flightradar segítségével pedig körülbelül Csádig lehetett követni az útvonalát. December 27-én Samu egy újabb képet posztolt, immár Afrika közepéből, a Közép-afrikai Köztársaságból. Két nappal később a fővárosban, Banguiban már két egyenruhás fegyveres férfival fotózkodott a magyar politikus. Másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légifelvételt, ekkor tartott vissza a repülő Franciaországba. 

Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. Ő az a lengyel politikus, akit azzal vádolnak, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett - állítja a hvg.hu.

Samu a Jobbik egykori országgyűlési képviselője, aki tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja, mandátumát nem adta vissza.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter, a botránypolitikus

ĀAz első parlamenti felszólalása után már rendre kellett utasítani a jobbikos frakcióvezetőt, aki a házelnök szerint feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot