Külföld

Fokozódik a cenzúra a közösségi oldalakon

„Digitális imperializmus” – aggasztónak tartja számos európai vezető, hogy a Twitter és a Facebook törvényi korlátok nélkül elhallgattathat közéleti szereplőket

A közösségi oldalak túlhatalmát mutatja, hogy egyik napról a másikra megfosztották sok millió ember elérésétől az amerikai elnököt. A magyar kormány ellen is felléptek.

Fokozódik a cenzúra a közösségi oldalakon
Vezető politikusok fejezték ki tiltakozásukat az amerikai elnök elleni szankciók miatt
Fotó: AFP/APA/PictureDesk/Stanislav

Világszerte újra megélénkült a vita a közösségi oldalak szerepéről, miután mások mellett a Twitter és a Facebook is felfüggesztette Donald Trump fiókját. Az oldalak az után léptek, hogy múlt szerdán tüntetők hatoltak be a Capitoliumba, az amerikai elnök pedig a Twitter vezetőségének érvelése szerint további erőszakot szíthat.

Thierry Breton belső piacért felelős francia uniós biztos a Politicónak kifejtette, a közösségi médiumok vezetői felismerték saját felelősségüket, amikor a demokráciát ért fenyegetésre és erőszak szítására hivatkozva törölték Trump bejegyzéseit a múlt heti tüntetéssel összefüggésben, az azonban már zavarba ejtőbb felismerés, hogy egy vezérigazgató kikapcsolhatja az Egyesült Államok elnökének „hangosbeszélőjét”, mindenféle fék és ellensúly nélkül.

Francia kormánypárti és ellenzéki politikusok is aggályosnak nevezték a közösségi oldalak fellépését. Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciákra, Gabriel Attal kormányszóvivő pedig azt mondta, problémákat vet fel a közéleti szereplők elhallgattatása, hiszen nincsenek a törvény által meghatározott specifikus kritériumai az eljárásnak.

Szóvivője, Steffen Seibert szerint Angela Merkel német kancellár problémásnak tartja, hogy a Twitter felfüggesztette Trump fiókját. Seibert helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ám kiemelte,
a szabad véleménynyilvánítás elemi fontosságú szabadságjog, amit csak a hatályos törvények keretein belül lehet korlátozni.

Varga Judit igazságügyi minisz­ter osztja Merkel aggodalmait.

„A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen
a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni” – írta a Facebookon.

A tárcavezető szerint kiderült, való­jában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn arról számolt be, hogy egyik napról a másikra csaknem kétszáz követőjétől fosztotta meg a Twitter. A tendencia itt sem újdonság. Kovács felidézte, tavaly szeptemberben a Twitter minden előzetes értesítés nélkül letiltotta a magyar kormány hivatalos fiókját, éppen akkor, amikor Soros György egyik hű szövetségese, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke bemutatta a jogállamisági jelentést.

Kapcsolódó írásaink