Külföld

Végleg felfüggesztette Trump fiókját a Twitter

A Twitter péntek éjjel tartósan és határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnöknek mint magánembernek a fiókját, mert a közösségi médium szerint fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot.

Végleg felfüggesztette Trump fiókját a Twitter
A Twitter immár tartósan felfüggesztette Trump magánfiókját
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Az elnök ezután hivatali Twitter-fiókjából azt közölte: lehet, hogy nemsokára egy másik platformon jelentkezik, erről „több más médiatársasággal tárgyal”.

A Twitter ezután törölte ezt az üzenetet az elnöki fiókból, majd blokkolta Trump választási kampánystábjának a fiókját is.

A mikroblog-portál szerdán egyszer már felfüggesztette Trump magánfiókját, miután hívei megostromolták a kongresszus épületét, de akkor csak fél napra. Az erőszakos behatolás során öt ember életét vesztette, egy rendőr, és négyen Trump hívei közül.

A Twitter - pénteki közlése szerint - alaposan megvizsgálta Trump szerdai üzeneteit, és úgy találta, hogy azok közül kettő nagy valószínűséggel erőszakra, bűntettekre bátorította a leköszönés előtt álló elnök híveit.

Trump több Twitter-üzenetben megalapozatlan vádaskodással hergelte támogatóit - ismételten az elnökválasztás elcsalását hajtogatta -, és arra buzdította őket, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz.

A Facebook és az Instagram közösségi portál csütörtökön szintén felfüggesztette Trump oldalának használatát hasonló érvek alapján.

Kapcsolódó írásaink