Külföld

Trump: Amerika a törvény és rend nemzete

Nem ti képviselitek a hazánkat – üzente az elnök a Capitoliumot megostromló tüntetőknek

Elítélte Donald Trump amerikai elnök a Capitolium épületébe szerdán berontókat, és békés hatalomátadást ígért. Az incidens halálos áldozatainak száma időközben ötre emelkedett.

Trump: Amerika a törvény és rend nemzete
Donald Trump a rendezett hatalomátadás biztosítására koncentrál
Fotó: Twitter

Helyi idő szerint csütörtök este beszédet mondott Donald Trump amerikai elnök, amelyben elítélte a Capitoliumba betörő tüntetőket. Az elnök nem sokkal azután töltötte fel beszédét Twitter oldalára, hogy a közösségi oldal feloldotta a letiltását, amelyet azzal az indoklással léptettek életbe, hogy Trump több bejegyzése alkalmas volt az erőszak szítására. „Amerika a törvény és a rend nemzete, és mindig is annak kell lennie. A Capitoliumba behatolók beszennyezték az amerikai demokrácia székhelyét. Azok, akik erőszakos és romboló tettekbe sodródtak; nem ti képviselitek hazánkat. És azok, akik megsértették a törvényt, megfizetnek érte” – jelentette ki az Egyesült Államok hamarosan leköszönő elnöke, és hozzátette: érzelemdús választáson van túl az ország, de ideje lenyugodni. Elmondta, hogy kampánycsapatával kihasználtak minden törvényes lehetőséget Joe Biden győzelmének megkérdőjelezésére, de csupán az volt a céljuk, hogy meggyőződjenek a választás tisztaságáról. „Egy új kormányt fognak beiktatni január 20-án. Most arra összpontosítok, hogy egy zökkenőmentes és rendezett hatalomátadást biztosítsak” – húzta alá. Az elnök pénteki egyik üzenetében pedig azt írta, hogy annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott „a jövőben is hatalmas hangja lesz”. Egy másik üzenetben pedig arról tájékoztatott, hogy nem fog részt venni Joe Biden megválasztott demokrata elnök beiktatásán.

Elítélte az amerikai törvényhozás székházánál elkövetett erőszakot csütörtök este Chris Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter is, és biztosított mindenkit, hogy a Pentagon készen áll arra, hogy Joe Biden január 20-án békésen vehesse át a hatalmat.

Joe Biden egyébként egyenesen „hazai terroristáknak” nevezte az amerikai törvényhozás épületét megostromlókat, és Donald Trumpot okolta a fővárost megrázó erőszak miatt. „Az elmúlt négy év során olyan elnökünk volt, aki semmibe vette a demokráciánkat, az alkotmányunkat, a jogállamot mindenben, amit tett” – hangsúlyozta a megválasztott elnök. Ugyanakkor közölte: Trump korai leváltásának kérdésével nem foglalkozik.

Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője is felszólította Mike Pence alelnököt Trump hivatalából való felmentésére, de több republikánus politikus is felvetette ennek szükségességét. Mike Pence azonban ellenzi az elmozdítást. Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői bejelentették, hogy felkészültek arra, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) távolítsák el hivatalából Trump elnököt, ha Pence nem lép. Időközben Betsy DeVos oktatásügyi miniszter, Elaine Chao közlekedési miniszter és a nemzetbiztonsági tanács négy tagja bejelentette a lemondását.

A szerdai ostrom halálos áldozatainak száma ötre emelkedett, miután csütörtökön belehalt sérüléseibe a kórházban egy amerikai rendőr, aki tüntetőkkel történt összecsapásokban sérült meg. Az AP hírügynökség szerint a példátlan eset miatt lemond tisztségéről a capitoliumi rendőrség vezetője, Steven Sund. Szintén az AP jelentette, hogy a Pentagon már múlt vasárnap felajánlotta segítségét a capitoliumi rendőrségnek január 6-ára, de az elhárította az ajánlatot. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze közölte, hogy összeesküvéssel szervezett zendülés, felkelés, garázdaság, lopás, jogtalan behatolás a szóba jöhető vádak a Capitoliumot megostromlók ellen, akik közül már majd százat őrizetbe is vettek.

Le Pen is elítélte az erőszakot

Az európai jobboldal is bírálta a washingtoni Capitoliumnál történteket, derült ki a Politico cikkéből. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a France 2 tévécsatornának arról beszélt, sokkolták az erőszakos jelenetek. Mint mondta, meg kell védeni a tüntetéshez való jogot, ám ezt a jogot békésen szabad gyakorolni, „minden erőszakos cselekmény, ami megzavarja a demokratikus folyamatokat, elfogadhatatlan”. Le Pen hangsúlyozta azt is, hogy nem szabad összemosni néhány száz szélsőségest azzal a hetvenmillió emberrel, aki Donald Trump amerikai elnökre szavazott. Megjegyezte, Trump nem mérte fel eléggé, szavai milyen hatással lesznek a választás eredménye miatt elkeseredett emberekre. Elfogadhatatlannak nevezte a Capitoliumnál történteket Nicola Procaccini, az Olasz Testvérek európai parlamenti képviselője is.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink