Külföld

Kancellárjelölt lenne Jens Spahn

A német egészségügyi miniszter megpróbálhatta rábeszélni Laschetet, hogy adja fel a CDU-elnökségért folyó harcot

Jelentősen nőtt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazóinak körében Armin Laschet népszerűsége. Az észak-rajna-veszfáliai kormányfő a CDU egyik pártelnökjelöltje, az őt támogató Jens Spahnt viszont a német sajtó szerint a kancellárjelöltség foglalkoztatja.

Nyíltan latolgatja saját kancellárjelölti esélyeit Jens Spahn egészségügyi miniszter – értesült a német sajtó. A Bild című lap pénteken a CDU egyik regionális szövetségének vezetőjére hivatkozva közölte: Spahnt erősen foglalkoztatja a gondolat, hogy a német kormánypárt kancellárjelöltje legyen a szeptemberben esedékes választáson.

Megerősítette az értesülést a Bildnek a CDU egyik tartományi parlamenti csoportvezetője is, aki hozzátette: a miniszter világossá tette számára, hogy nyitott a jelöltségre, amennyiben a tavaszi közvélemény-kutatásokon jobb eredményt fog elérni Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfőnél. Spahn ugyanis a tartományi miniszterelnököt támogatja a CDU elnökségért folyó versenyben, ugyanakkor a lap szerint akkor is kész indulni a kancellári posztért, hogyha Laschet megnyeri a január 15-16-án megrendezésre kerülő pártkongresszuson az elnökválasztást.

A Der Spiegel című lap több CDU tagra hivatkozva azt írta, az egészségügyi miniszter több tartományi vezetőt és politikust is felhívott, hogy kikérje véleményüket a kormányfőjelöltség kapcsán. Az újság egyúttal azt állította, hogy Spahn megpróbálta rábeszélni Laschetet arra, adja fel a harcot a pártelnökségért az ő javára. A tartományi vezető elutasította a kérést a Der Spiegel szerint. Maga Spahn cáfolta a sajtó értesüléseit, az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője az APA osztrák hírügynökség szerint pedig kijelentette: a tárcavezető rendszeresen, számos témában, így a szeptemberi választásokkal kapcsolatban is tárgyal a párttagokkal.

A CDU támogatóinak körében végzett friss vizsgálat szerint egyébként Laschet növelte népszerűségét a pártelnöki versenyben, az ARD köztelevízió megbízásából a Dimap közvélemény-kutató által készített felmérés szerint november óta tíz százalékponttal 25 százalékosra nőtt a tartományi kormányfő támogatottsága. A három pártelnökjelölt közül ugyanakkor továbbra is Friedrich Merz a legnépszerűbb 29 százalékkal, Norbert Röttgen szintén 25 százalékot ért el.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a héten Berlinben tartotta meg szövetségi parlamenti képviselőinek találkozóját. Az eseményre online becsatlakozott Angela Merkel német kancellár, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint egységet sürgetett a CDU és a CSU, azaz az uniópártok között. Az elmúlt évek vitáit a felek mintha elfelejtették volna. A CSU-t vezető Markus Söder bajor kormányfő például arról beszélt, milyen sokat tanult Merkeltől az elmúlt hónapokban a világjárvány kezelését illetően. Az eseményen a képviselők leszögezték, hogy az uniópártok kancellárjelöltjének személyéről húsvét után kell dönteni, és azt a személyt kell választani, akinek a legnagyobb esélye lehet a szövetségi parlamenti választáson.

Kapcsolódó írásaink