Külföld

Hatalmat akar az olasz baloldal, nem választást

Egyik római kormánypártnak sem érdeke az előre hozott voksolás, mert sokat vesztettek a támogatottságukból – mondta lapunknak Paolo Borchia, a Liga politikusa

Több forgatókönyv is lehetséges az olasz kormányon belüli konfliktusok rendezésére, a következő napok Giuseppe Conte bukását is hozhatják. A baloldalnak nem érdeke az előre hozott választás.

Hatalmat akar az olasz baloldal, nem választást
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök alatt „inog a szék”
Fotó: AFP/Olasz Miniszterelnöki Hiva

Még a hétvégén eldőlhet a Giuseppe Conte vezette olasz balliberális kormány sorsa a pénteki olasz sajtó szerint. A koalíciót az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), valamint az utóbbiból kivált Italia Viva, és több kisebb baloldali párt alkotja. A 2018-as választáson az M5S lett a legerősebb önálló párt, és eredetileg a legtöbb szavazatot kapó jobbközép szövetséghez tartozó bevándorlásellenes Ligával lépett koalícióra – akkor is a pártoktól független Conte vezetésével. A koalíció a következő évben szétszakadt, előre hozott választások helyett azonban az akkorra már támogatottsága felét elvesztő M5S inkább új, baloldali többséget hozott létre a parlamentben. Matteo Renzi volt szociáldemokrata kormányfő, az Italia Viva vezetője időről időre feszültséget kelt a politikailag egyébként is megosztott kormányban, ahol a fennálló többséget is veszélyezteti, hogy az M5S-ből folyamatosan lépnek ki a politikusok véleménykülönbségek miatt. Renzi most a La Repubblicának azt mondta, már megírta a beszédet a Conte elleni bizalmatlansági indítványhoz, küszöbön áll kettejük „párbaja”.

A sajtó szerint ma tarthatják meg az egy hete halasztott kormányülést, amelyen a minisztereknek dönteniük kell, elfogadják-e a koronavírus-járvány miatt létrehozott európai gazdasági helyreállítási alap felhasználási programját. Renzi azzal fenyegeti Contét, hogy elutasítja a programot, visszalépteti két miniszterét, ebben az esetben pedig Conténak le kell mondania, vagy a parlamenttől újra bizalmat kell kérnie. A csomag felhasználása kapcsán egyébként régóta tart a vita, Renziék hatvan módosító indítványt nyújtottak be, a párt azzal vádolja Contét, hogy saját kezében összpontosította a források elosztását. A feszültség enyhítése érdekében Conte átalakította a programot, minisztercseréket ígért és lemondott a titkosszolgálatok felügyeletéről is, amit szintén felróttak neki.

Kérdéses, hogy mindez elég lesz-e. A jobboldali Il Giornale szerint a küzdelem Conte személyéről zajlik, és még a hozzá korábban foggal-körömmel ragaszkodó M5S is kész megválni tőle, hogy a párt kormányon maradjon és elkerülje az előre hozott választásokat.

Nem tartja valószínűnek Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselője, hogy a mostani konfliktus előrehozott választásokhoz vezetne. A politikus lapunknak nyilatkozva rámutatott, egyik kormánypártnak sem érdeke a voksolás, hiszen valószínűleg rosszabbul szerepelnének, mint 2018-ban. Emlékeztetett, az ország gazdaságának állapota a járvány miatt drámai, sok vállalkozó, az étterem- és bártulajdonosok kétségbeejtő helyzetbe kerültek. Mint mondta, a koalíción belüli hatalmi harcok élesek, hiszen a szövetségesek sok mindenben nem értenek egyet, de a pozíció­jukhoz ragaszkodnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom