Külföld

Nem ért célt a szerdai ostrom

A kifogások ellenére a kongresszus bejelentette Joe Biden győzelmét

Négy halottja van a washingtoni Capitolium elleni támadásnak, amely nem érte el célját: tegnap kihirdették, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Nem ért célt a szerdai ostrom
A Trumpot támogatók több ponton is behatoltak a törvényhozás épületébe
Fotó: AFPŰ/Saul Loeb

Mint arról lapunk is beszámolt, tegnapelőtt Donald Trump amerikai elnök hívei közül néhány százan betörtek az amerikai kongresszus épületébe, a Capitoliumba.

A törvényhozásban éppen az elektori szavazatok hitelesítése zajlott.

Az ülés megszakadt, az épületet evakuálták, mert a Capitoliumhoz érkező tüntetők egy része betörte az épület egyik ablakát és ajtaját, hogy megakadályozza Joe Biden demokrata politikus elnökké nyilvánítását. Többüknél fegyver is volt.
Az épületben romboló tüntetőket végül a rendőrség, az FBI és a Nemzeti Gárda szorította ki. Rengetegen megsérültek, és négyen meghaltak. Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban. Persze sokan feltették a kérdést, hogy a Capitolium miért volt most szinte védtelen.

Rebuplikánus képviselők imádkoznak, miután megerősítették Joe Biden győzelmét
Rebuplikánus képviselők imádkoznak, miután megerősítették Joe Biden győzelmét
Fotó: AFPŰ/Saul Loeb

Trump felelősségét is sokan firtatják, mert az elnök délutáni beszédében arra hívta fel híveit, hogy vonuljanak a kongresszushoz, és harcoljanak az igazságért. Később az elnök egy Twitter-üzenetben és egy videóban is békés tüntetésre kérte az akkor már az épületbe bejutott Trump-zászlós csoportokat. Joe Biden felszólította az elnököt, hogy tartson televíziós beszédet, és kérje meg a tüntetőket, hogy távozzanak az épületből. Bár erre állítólag sok republikánus politikus is kérte, az elnök nem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak. Ugyanakkor egy a Twitterre feltöltött videóban azt mondta: „Tudom, hogy fáj, hogy a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk.”

A demokraták egyöntetűen, míg a republikánusok egyre többen őt teszik felelőssé a történtekért. Több, a republikánusokat támogató befolyásos szervezet kérte Mike Pence alelnököt, hogy váltsa le Trumpot hivatalából az alkotmány adta lehetőségekkel élve. Ennek lehetőségét tegnap már republikánus képviselők is felvetették.

George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is kifejezte véleményét. „Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket” – közölte.

Az akcióval egyébként nem sokkal sikerült késleltetni az eredmény kihirdetését, Mike Pence tegnap reggel bejelentette, hogy összeszámolták és hitelesítették az elektori szavazatokat, és Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Republikánus szenátorok és képviselők végül a tervezett hat helyett csak két állam szavazatainak érvényességét vitatták: Arizonáét és Pennsylvaniáét. Mindkét kifogást elvetette mindkét ház.

A Twitter, a Facebook és az Instagram szerdán ideiglenesen zárolta Trump fiókját azzal az indokkal, hogy megsértette a közösségi oldal szabályait azzal, hogy mentegette a Capitoliumba erőszakkal behatoló tüntetőket. Ezért Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb tagja osztotta meg a kongresszusi szavazások után az elnök közleményét. Eszerint bár a tények az ő oldalán állnak, rendezett hatalomátadás lesz január 20-án. „Mindig azt mondtam: folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez most az (amerikai) elnökségek történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, a harc csak most kezdődik azért a célért, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!” – írta Scavino az elnök nevében.

Szerdán a Capitolium ostroma előtt Donald Trump nagygyűlésén arról beszélt, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t, hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén. „Megállítjuk a lopást” – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva. Az amerikai elnök szerint több százezer érvénytelen szavazatot adtak le országszerte, visszatérő állítása, hogy a levélszavazatok rengeteg csalásra adtak okot, például hogy halottak nevében szavazzanak. Az elnök arra kérte híveit, hogy vonuljanak vele a kongresszushoz, és segítsenek a „gyenge”, hezitáló republikánus képviselőket meggyőzni, hogy helyesen cselekedjenek. Az elnök azonban nem tartott a rá hallgató tömeggel, hanem visszatért a Fehér Házba.

Tegnap egyébként biztossá vált, hogy a demokrata párti jelöltek nyertek az előző napi amerikai szenátusi pótválasztáson, így a következő ciklusban a Demokrata Párt veszi át az ellenőrzést a törvényhozás felsőháza felett is.

A capitoliumi rendőrség különleges erőit is be kellett vetni a rend helyreállítására
A capitoliumi rendőrség különleges erőit is be kellett vetni a rend helyreállítására
Fotó: AFP/Olivier Douliery

220 éve nem volt példa hasonló erőszakra a Capitoliumban
 

A most szerdai összecsapásokban négy ember veszítette életét, és több tucat rendbontót előállítottak az amerikai törvényhozás épületében, nem ez volt azonban az első alkalom, hogy megtámadták a Capitoliumot. 1814-ben brit csapatok gyújtották fel az épület mindkét szárnyát, amely majdnem porig égett. 1876-ban milíciák vették körbe a Capitoliumot, hogy nyomást gyakoroljanak az elnökválasztásra. 1856-ban Preston Brooks képviselő rátámadt Charles Sumner szenátorra, és sétapálcájával annyira elverte Sumnert, hogy annak felépülése három évig tartott. 1915-ben egy német–amerikai aktivista robbantotta fel a szenátus fogadószobáját, azzal a céllal, hogy véget vessen az első világháborúnak, de szerencsére a támadásban senki sem sérült meg. 1971-ben a Weather Underground nevű radikális baloldali szervezet robbantott Laosz amerikai bombázása ellen tiltakozva, majd 1983-ban a Május 19. Kommunista Mozgalom célpontjává vált a szenátus. Egyik támadásnak sem voltak áldozatai, de az épületben súlyos károkat okoztak. Az egyedüli halálos áldozattal járó támadás 1988-ban volt, mikor egy pszichiátriai beteg férfi lövéseket adott le egy ellenőrzőponton, és a capitoliumi rendőrség két tisztjével végzett.
(SI)

Röviden


Angela Merkel német kancellár szerint Donald Trump amerikai elnök
a felelős azért, hogy híveinek egy csoportja megrohamozta szerdán a Capitoliumot. Merkel tegnap a szövetségi parlamentben kijelentette: dühössé tették a történtek. Elítélte a történteket Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió elnökjelöltje is. Hans-Georg Maaßen, az alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője szerint Trump túl messzire ment.

Joe Biden megválasztásának hitelesítése az amerikai demokrácia stabilitásáról tanúskodik – áll a lengyel államfői hivatal állásfoglalásában.
A nyilatkozatban Andrzej Duda elnök hozzátette: a választás hitelesítése megerősíti azt az elvet, hogy a demokratikus váltás nem az agresszív utcai tüntetések révén történik.

A demokrácia súlyos megsértésének nevezte és elítélte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a Capitoliumban történteket. Emmanuel Macron francia elnök videóüzenetében azt mondta: nem szabad engedni azok erőszakának, akik megkérdőjelezik a demokráciát.

A békés hatalomátadást sürgette Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren. Priti Patel belügyminiszter a BBC-nek azt mondta: közvetlenül Trump kijelentései vezettek a szerdai erőszakos megmozdulásokhoz.

Az amerikai elnökválasztás eredményének tiszteletben tartására szólította fel a washingtoni erőszakos tüntetések résztvevőit Jens Stoltenberg. A NATO főtitkára megdöbbentőnek nevezte a Washingtonban történteket,
és közölte: a választás eredményét tiszteletben kell tartani.

Elfogatóparancsot adott ki egy iraki bíróság Trump ellen. A döntést a Népi Mozgósítási Erők nevű, iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének tavalyi meggyilkolása ügyében hozták. Abu Mahdi al-Muhandiszt az amerikaiak likvidálták egy dróntámadásban.
(HSZ) 

Kapcsolódó írásaink

Nem valószínű Trump leváltása

ĀTöbbéves folyamat vezetett a Capitolium ostromához, de működik a demokratikus rendszer – mondta lapunknak Csizmazia Gábor, az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom