Külföld

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke

 Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt - adta hírül pénteken az AP.

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke
A nemzeti gárda is segített kiszorítani a tüntetőket
Fotó: AFP/Samuel Corum

Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

Szerdán Donald Trump elnök több száz híve erőszakkal behatolt az épületbe, és csak négy órányi művelettel - a nemzeti gárda segítségével - sikerült őket eltávolítani.

Meghalt egy amerikai rendőr, aki a Capitolium ostromában sebesült meg

Belehalt sérüléseibe a kórházban egy amerikai rendőr, aki a Capitolium tüntetők általi ostromában sebesült meg - közölték helyi idő szerint csütörtökön este hivatalosan.

A példátlan incidensnek így már öt halálos áldozata van, a többiek civilek voltak, akik közül egy nőt a rendőrök lőttek le, hárman pedig valamilyen traumába haltak bele, amelyet még nem tisztáztak.

Brian Sicknick aközben sebesült meg, hogy a törvényhozás épületét védő kollégáival együtt összecsapott szerdán az erőszakos tüntetőkkel - közölte a külön a Capitolium védelmére rendszeresített egység. Az összecsapásból Sicknick még saját lábán vissza tudott menni hivatalába, majd ott összeesett - tették hozzá. Halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást. Sicknick 12 éven át szolgálta a capitoliumi rendőrséget.


 

Kapcsolódó írásaink