Külföld

Átírta a vírus Kurz terveit

A bécsi terrortámadás emlékeztetett, a bevándorlás problémája háttérbe szorult, de nem szűnt meg

Nehéz éven van túl, és nehéz év elé is néz Sebastian Kurz osztrák kancellár második kormánya. A Zöldek és a Néppárt eredeti prioritásait is háttérbe szorította a járványhelyzet.

Átírta a vírus Kurz terveit
Válságüzemmódban telt Werner Kogler és Sebastian Kurz első közös éve
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

„Mindkét világból a legjobb” – ígérte Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Werner Kogler,
a Zöldek elnöke, amikor tavaly január elsején bejelentették, hogy a két párt koalícióra lép. Ausztria első néppárti–zöld kormányát, amely már a második Kurz-kabinet – az első koalíciót 2017-ben a jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) kötötte –, 2020. január 7-én iktatták be.

A koalíciós megállapodás fontos eleme volt, hogy a Zöldek érvényesíteni tudták klímavédelmi célkitűzéseiket, és rögzítették azt is, hogy Kurz akkor is érvényesítheti szigorú irányvonalát egy migrációs vészhelyzet esetén, ha azzal koalíciós társa nem ért egyet, de a parlamenti képviselők többsége igen.

Az osztrák sajtóban számos értékelés jelent meg az elmúlt napokban a Kurz–Kogler-páros teljesítményével kapcsolatban. Az általános következtetés szerint a koronavírus-válság teljesen felülírta a kormány terveit, válságmódban kellett irányítaniuk az országot.

Thomas Hofer politikai tanácsadó az APA hírügynökségnek úgy fogalmazott, az elmúlt egy évet külső tényezők irányították. Hiába helyezték eredetileg fókuszba a klímavédelmet, az adócsökkentést és a migráció megfékezését, hetekkel később lecsapott az országra a járvány. Hofer szerint a válsághelyzet miatt megfordultak a kormány prioritásai, különösen a költségvetés terén, és bár Leonore Gewessler zöldpárti környezetvédelmi miniszter igyekezett tartani magát az eredeti ütemtervhez, a klíma jelentősen hátrakerült a fontossági sorrendben. A közszolgálati ORF szerint az idei év sem lesz könnyű Kurzék számára, ha enyhül is a járványhelyzet.

Nemcsak Ausztriában figyelik árgus szemekkel a – pártok színei alapján – „türkiz–zöld” koalíciót, hanem Berlinben is. Cikkében a Kurier rámutatott, hogy az egyre népszerűbb német Zöldek a legtöbb elemzés szerint tagjai lesznek az őszi választások után a következő kormánykoalíciónak. Szinte biztos az is a felmérések alapján, hogy a kancellárt viszont a szintén jobbközép CDU/CSU-szövetség adja majd. Nem tekintenék azonban egyértelműen példaképnek Kurzékat: a lap szerint a német Zöldek egyik vezetője, Robert Habeck már jelezte, hogy nem hagyná pártját elnyomni a kisebbik partner szerepében, főleg nem a migráció kérdésében.

„Más országok vezetőihez hasonlóan a második Kurz-kormányt is rendkívüli kihívások elé állította az elmúlt egy év, Ausztria az elsők között volt Európában, ahol koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak, és gócpontgyanús országnak tekintettek” – idézte fel lapunknak Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Rámutatott, az év vége felé felütötték a fejüket az olyan, a koronavírus-járvány által ideiglenesen háttérbe szorított, de régóta megoldásra váró problémák is, mint például a migráció kérdésköre.

Emlékeztetett, a novemberi bécsi terrortámadás, illetve egy nagyobb migránscsoport által szilveszterkor, szintén a fővárosban elkövetett vandalizmus is azt bizonyítja, hogy továbbra is sürgető teendői vannak a második Kurz-kormánynak az elkövetkezendő három évében, hogy beváltsa kormányprogramjában is tett ígéreteit, és felszámolja a párhuzamos társadalmak kialakulására utaló tendenciákat, valamint megfékezze az országukba érkező illegális bevándorlók számát.

Kapcsolódó írásaink