Külföld

Meghatározatlan időre zárolta Donald Trump oldalát a Facebook

Meghatározatlan időre, de legalább az elnöki mandátuma végégig zárolta a Facebook és az Instagram közösségi portál Donald Trump amerikai elnök oldalát - jelentette be a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg csütörtökön, a Capitoliumban történt erőszakos cselekmények után.

Meghatározatlan időre zárolta Donald Trump oldalát a Facebook
Donald Trump elnöki mandátuma végéig már biztosan nem használhatja Facebook-oldalát
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

„Úgy véljük, túl nagy a kockázata annak, hogy az elnök ez alatt az időszak alatt továbbra is használja a szolgáltatásainkat” - írta Facebook-oldalán Mark Zuckerberg, miután szerda este bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztik az oldalt.

„Következésképp meghatározatlan időre - de legalább a következő két hétre, a békés hatalomátadás befejezéséig - meghosszabbítjuk a Facebook- és Instagram-oldalának tiltását” - tette hozzá.

„Az elmúlt huszonnégy óra megdöbbentő eseményei világosan megmutatják, hogy Donald Trump elnök a fennmaradó hivatali idejét arra akarja használni, hogy aláássa a megválasztott utódja, Joe Biden részére történő békés hatalomátadást” - olvasható a Facebook alapítójának posztjában.

Trump többször is felhasználta a közösségi médiát, hogy álhíreket terjesszen a választási folyamatról, illetve az elnökválasztási versengés eredményeiről. A Facebook és más portálok alkalmanként „címkézték”, sőt el is távolították néhány bejegyzését, de a fellépésük nem elégítette aki a bírálókat, akik szerint a portálok így veszélyes félretájékoztatást tettek lehetővé - írta az AP amerikai hírügynökség.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartotta együttes ülését. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

A szerdai zavargások fényében Zuckerberg közölte, hogy határozottabb reagálásra van szükség. „A jelenlegi helyzet alapvetően különböző, beleértve azt is, hogy a portálunkat egy demokratikusan megválasztott kormányzat elleni erőszakos lázadásra való uszításra használják fel” - írta.

A Twitter microblog portál szerdán zárolta ideiglenesen Trump oldalát. Jennifer Grygiel, a Syracuse-i Egyetem kommunikáció professzora, közösségimédia-szakértő szerint a szerdai washingtoni események a közvetlen következményei annak, hogy Trump a közösségi médiát propagandára és félretájékoztatásra használta fel.

„Nem csak a Capitoliumnál történt törvényszegés. Az elnök sorozatosan visszaélt a közösségi média felületeivel. Ez dezinformáció. Államcsínykísérlet történt az Egyesült Államokban” - szögezte le a szakértő, aki elégtelen lépésnek nevezte az elnök Facebook-videójának törlését és a Twitter-oldala felfüggesztését.

Trump két órával a tiltakozóknak a Capitoliumba történt behatolása után tette közzé a videót, amely egy ideig a YouTube videomegosztó portálon is látható volt. A YouTube nem tiltotta ki az elnököt, de később a videót törölte. Ezen az elnök megismételte a választások elcsalására vonatkozó hamis állításait, majd békére szólította fel a híveit.

Kapcsolódó írásaink