Külföld

Hitelesítette a kongresszus Joe Biden győzelmét

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtök hajnalban Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét.

Hitelesítette a kongresszus Joe Biden győzelmét
Joe Biden
Fotó: AFP

 Biden győzelmének hitelesítése az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt a győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták.

A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját.

Mike Pence alelnök és Nancy Pelosi házelnök a november 3-án leadott szavazatok hitelesítésekor
Mike Pence alelnök és Nancy Pelosi házelnök a november 3-án leadott szavazatok hitelesítésekor
Fotó: AFP/ J. Scott Applewhite

A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot.

Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták. Joe Biden így 306 elektori szavazatot szerzett meg a választáson, míg Donald Trump 232-t.

A nemzeti gárda is segített kiszorítani a tüntetőket
A nemzeti gárda is segített kiszorítani a tüntetőket
Fotó: AFP/Samuel Corum

A Twitter szerdán ideiglenesen zárolta Trump fiókját azzal az indokkal, hogy megsértette a közösségi oldal szabályait, konkrétan azzal, hogy mentegette a Capitoliumba erőszakkal behatoló tüntetőket. Ezért Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője osztotta meg a kongresszusi szavazások után az elnök közleményét.

Tüntetők a kongresszusban, az üléstermet evakuálták
Tüntetők a kongresszusban, az üléstermet evakuálták
Fotó: AFP/Getty Images/Win McNamee

Eszerint bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, „és a tények az ő oldalán állnak”, rendezett hatalomátadás lesz január 20-án. „Mindig azt mondtam: folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg.

Bár ez most az (amerikai) elnökségek történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti, a harc csak most kezdődik azért a célért, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!” - írta Scavino az elnök nevében.

Kapcsolódó írásaink

Trump nem ismeri el Biden győzelmét

ĀLezárták a Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az épületet - A képviselőház elnöke az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte + VIDEÓ