Külföld

Kötelező szolidaritást sürget a portugál kormány

Tárgyalásokba kezdett az EU tagországaival az Európai Bizottság (EB) új migrációs paktumáról az álláspontok közelítése érdekében az unió soros elnökségét január elsejétől betöltő Portugália – közölte a lisszaboni kormány az Euractiv hírportál szerint.

Kötelező szolidaritást sürget a portugál kormány
Napirenden az uniós migrációs paktum
Fotó: MH

Portugália elsőként a bevándorlás tekintetében frontországnak számító Görögországgal konzultált. Az EB tavaly szeptemberben mutatta be migrációs és menekültügyi javaslatát, amelynek sokak számára legérzékenyebb pontja kötelezné a tagországokat a menedékkérők befogadására. A paktumról eddig nem született végleges megállapodás.

A portugál belügyminisztérium keddi közleménye szerint az unión kívülről érkező migrációval kapcsolatos problémákat csak a tagországok közötti szolidaritással lehet megoldani, amely ugyanakkor nem lehet önkéntes. Hozzátették, hogy a portugál kormány a rugalmas, de kötelező szolidaritást szorgalmazza.

Eduardo Cabrita belügyminiszter elmondta, a migrációnak jelentős mértékben kitett Spanyolország, Olaszország és Málta kormányzati tisztviselőivel, valamint Magyarország és Lengyelország minisztereivel is tárgyal a kérdésben. A megbeszélésekre az uniós belügyminiszterek január 28-i találkozója előtt kerül sor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom