Külföld

A republikánus jelöltek átvették a vezetést az amerikai szenátusi pótválasztáson

Rendkívül kiélezett a verseny továbbra is, de a szavazatok mintegy 90 százalékának feldolgozottságánál az látszik, hogy a republikánus jelöltek átvették a vezetést az egyesült államokbeli Georgia államban kedden rendezett szenátusi pótválasztáson.

A republikánus jelöltek átvették a vezetést az amerikai szenátusi pótválasztáson
A republikánus jelöltek átvették a vezetést az amerikai szenátusi pótválasztáson
Fotó: virginie kippelen / AFP

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff.

A Politico hírportál legfrissebb adatai szerint Loeffler 51,1 százalékon áll, míg Warnock 48,9 százalékon, Perdue pedig 51,5 százalékon, míg Ossoff 48,5 százalékon. A feldolgozottság jelenleg körülbelül 91 százalékos.

A CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy még könnyen fordulhat az állás, ugyanis a Demokrata Párt által novemberben elnyert körzetekből több szavazat vár még megszámlálásra, mint azon megyékből, amelyekben a republikánusok győzedelmeskedtek.

Elemzők szerint nagyon szoros verseny esetén a végleges eredményre akár napokig is kellhet várni.

Ezen választás eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. 

Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi - 50-50 - helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.
 

Kapcsolódó írásaink